Steven Musch
Steven Musch Nieuws 15 jul 2016 / 10:10 uur

200 jaar oude favoriete wijn Napoleon geveild

Het was de favoriete wijn van Napoleon gedurende zijn tijd op St. Helena: een extreem zeldzame fles ‘Grand Constance’ uit 1821. Bij het online veilinghuis Catawiki wordt de fles, waarvan er maar tien zijn, vanavond geveild.

De wijn wordt aangeboden door een Franse privé verzamelaar. Het veilinghuis verwacht niet dat de nieuwe eigenaar de fles zal openmaken om op te drinken. „Deze fles is uniek en daarom erg bijzonder. Als deze wordt open gemaakt dan verliest het meteen alle waarde. Over het algemeen wordt deze wijn alleen maar meer waard en is dus een goede investering”.

Groot Constatnia is het oudste wijnhuis van Zuid-Afrika en gaat al terug tot 1685. De dessertwijn van Groot Constatnia, die in die tijd slechts in kleine hoeveelheden werd geproduceerd, was zo duur dat alleen aristocraten de flessen konden betalen.

Recept is verloren gegaan

De dessertwijn van Groot Constatnia is een wijn met veel geschiedenis. Zo was het de favoriete wijn van Napoleon tijdens zijn verblijf op Sint Helena. Hij liet regelmatig flessen importeren en beschreef de wijn zelfs in zijn brieven. Ook Charles Dickens was een groot liefhebber.

Een druivenziekte maakte in 1866 een einde aan de wijn en de legende gaat dat het originele recept van de dessertwijn toen verloren is gegaan. Tegenwoordig wordt de wijn opnieuw op de markt gebracht met een recept dat lijkt op het oude uit de 19e eeuw. De fles in deze veiling is de oudste die bekend is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
200 jaar oude favoriete wijn Napoleon geveild
Sluiten