Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Nieuws 19 jul 2016 / 08:04 uur

100ste editie Vierdaagse van start

Dinsdagochtend vroeg om 04.00 is de honderdste editie van de Vierdaagse in Nijmegen van start gegaan. Ruim 47.000 deelnemers wandelen de aankomende vier dagen door de Betuwe en de omgeving van Nijmegen. Ondanks de warmte verliep de start goed, ,,De stemming is opperbest,” aldus een woordvoerder van de Vierdaagse

Extra editie

Speciaal voor het jubileum is er een extra editie van 55 kilometer toegevoegd, de deelnemers die de extra lange route lopen zijn om 04.00 begonnen. Tot 08.00 begonnen de andere wandelaars, die de 30, 40 of 50 kilometer lopen.

,,Omdat het dit jaar de honderdste editie is, werd besloten voor elke groep een startschot te geven en niet alleen aan het begin van het evenement”, aldus de woordvoerder. ,,Oud-marsleider Wim Jansen en Coen Terpstra, vijftigvoudig vrijwilliger, hebben die taak samen op zich genomen.”

In eerste instantie hadden 50.000 mensen zich ingeschreven voor de Vierdaagse, maar de afgelopen weken hebben al ruim 1.000 wandelaars zich afgemeld wegens ziekte of blessures. Ook wilden anderen niet meer meedoen omdat hun loopmaatje was uitgeloot.

Start Vierdaagse. Foto: ANP

Extreme hitte

Vanwege de extreme hitte heeft de organisatie extra maatregelen getroffen. De temperatuur kan vandaag oplopen tot 30 graden en woensdag zelfs tot 34 graden. Zo’n 700 vrijwilligers van het Rode Kruis zijn ingezet om de wandelaars bij te staan bij blaren en andere fysieke ongemakken.

Door de tropische temperaturen moeten deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse rekening houden met asfaltbrand. Daarvoor waarschuwt Weerplaza dinsdag. De meeste wandelaars weten wel dat ze zich moeten insmeren, een hoofddeksel tegen de zon kunnen opzetten en genoeg moeten drinken, maar asfaltbrand is een relatief onbekend fenomeen.

Vrijdag is de laatste dag van de Vierdaagse, de koning zal dan een bezoek brengen aan Nijmegen.

Start Vierdaagse. Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
100ste editie Vierdaagse van start
Sluiten