Steven Musch
Steven Musch Nieuws 30 jun 2016 / 17:03 uur

Zweedse gehaktballen en Billy-kastjes in museum

Bijna iedereen komt er weleens, of is er in ieder geval geweest. Als het niet voor een Billy-kastje of Klippan-bank is, dan wel voor de Zweedse gehaktballetjes of het softijsje dat je als kind ontelbaar keer kan hervullen. Ikea heeft donderdag een museum geopend in het Zweedse dorp Älmhult, waar de meubelketen ooit ontstaan is.

De jonge Zweedse ondernemer Ingvar Kamprad opende in 1958 zijn eerste Ikea-winkel. Nu, zestig jaar later, kent iedereen het bedrijf. Over de hele wereld zijn er vestigingen. Studenten kopen er hun praktische en betaalbare kast of bank, jonge gezinnetjes of ouderen noemen het een gezellig dagje uit en iedereen kent dezelfde worstelingen met het in elkaar zetten van Ikea-meubels. Youp van ‘t Hek maakte er een legendarische sketch over.

Datzelfde bedrijf, Ikea, heeft nu dus ook een museum. Het past binnen de marketingstrategie van het bedrijf. Twee etages in het museum zijn gereserveerd voor de geschiedenis van het bedrijf. Een ander gedeelte vertelt het verhaal van de oprichter, Ingvar Kamprad. Verder baan je je in het museum een weg door herkenbare spullen, die Ikea in de loop van de geschiedenis heeft verkocht. Zodoende laat het museum meer dan zestig jaar designgeschiedenis zien. Neem alvast een kijkje op onderstaande foto’s.

De eerste Ikea winkel in Älmhult was de grootste woonwinkel in heel Scandinavië. Foto Ikea
De eerste Ikea winkel in Älmhult was de grootste woonwinkel in heel Scandinavië. Foto Ikea
Zo ziet het er nu van buiten uit. Foto Ikea
Zo ziet het er nu van buiten uit. Foto Ikea
Zo ziet het er nu uit van binnen. Foto Ikea
Zo ziet het er nu uit van binnen. Foto Ikea
Foto Ikea
Foto Ikea
Foto Ikea
Foto Ikea
Foto Ikea
Foto Ikea
Foto Ikea
Foto Ikea
Foto Ikea
Foto Ikea
Foto Ikea
Foto Ikea
Foto Ikea
Foto Ikea

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zweedse gehaktballen en Billy-kastjes in museum
Sluiten