Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 11 jun 2016 / 13:20 uur

Zeldzame luipaarden verhongeren in dierentuin Jemen

Leeuwen en luipaarden in de dierentuin in de Jemenitische stad Taiz dreigen te verhongeren. De dierentuin heeft geen geld meer om eten te kopen, en de voedselvoorraad is binnen twee weken op. De dieren dreigen dan te verhongeren.

In de dierentuin verblijven onder meer 26 zeldzame Arabische luipaarden. Ook heeft de dierentuin onder meer 19 leeuwen, apen, herten en lynxen. De dieren zijn er vaak al slecht aan toe: ze zijn uitgemergeld en vechten om het voedsel dat er nog is. Ze zitten vaak vol ontstoken wonden.

Burgeroorlog

Tot nu toe werd de dierentuin door de overheid gesponsord, maar er heerst nu al ruim een jaar een burgeroorlog in Jemen. Daardoor blijven ook de toeristen weg, waarvan de dierentuin het vooral moest hebben.

Ook het personeel kan niet meer worden betaald. De verblijven zijn daarom al tijden niet meer schoongemaakt. Er zijn inmiddels al 12 leeuwen en 6 luipaarden gestorven door verwaarlozing en honger.

Leeuw eet broer op

Volgens Bassam Al-Hakimi, een activist, zitten de dieren in te kleine kooien en vaak met meerdere dieren. „Ik heb een foto waarop te zien is hoe een leeuw zijn broer opeet. We hopen door de gruwelijke beelden te verspreiden de dieren te redden”, zegt hij in Washington Post.

Inzamelingsactie

Inmiddels zijn uit Europa meerdere acties opgezet om eten voor de dieren te regelen. In eerste instantie werden er enkele tienduizenden euro’s opgehaald, waarmee de dierentuin een paar weken uit de brand was. Maar het geld was al snel weer op, en het wordt steeds moeilijker nog geld op te halen.

„We hebben overal aangeklopt", aldus Victoria Johner y Cruz, een Zwitserse advocate die een actie voor de dieren opzette. „We hebben elke organisatie die zich over dieren ontfermt aangesproken, maar zij wijzen naar de oorlog. Ze zeggen: we komen er niet in. In vergelijking met de mensen die in Jemen sterven, lijken de dieren niet belangrijk."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zeldzame luipaarden verhongeren in dierentuin Jemen
Sluiten