Rens Oving
Rens Oving Nieuws 5 jun 2016 / 14:40 uur

Zeeramp na zeeramp: Duizend doden in een week tijd

Op de stranden van Libië spoelen bijna elke dag lichamen aan. Verdronken migranten, hun hoop om Europa te bereiken werd hen fataal.

Met de zomer in aantocht wagen steeds meer mensen de overtocht. Ondanks het gevaar proberen iedere dag duizenden mensen vanuit Noord-Afrika naar Europa te varen. Het aantal dat het niet haalt steeg met hen mee.

Dodelijke week

In de laatste week van mei is het aantal doden in de Middellandse Zee explosief gestegen. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) verdronken in een week tijd 1.083 mensen in de Middellandse Zee.

In de hele maand mei kwamen 1.095 om het leven. Alleen in april 2015 verdronken meer mensen in een maand tijd. In die maand stierven 1.230 migranten.

Overvolle bootjes

De overvolle bootjes vanuit Libië varen massaal uit vanwege het rustige weer. Maar volgestopt met mensen en nauwelijks zeewaardig te noemen is storm niet eens nodig voor de ene zeeramp na de andere.

Op 26 mei sloeg een bootje om voor de Libische kust, vijfhonderd opvarenden verloren hierbij het leven. Op dezelfde dag ging nog een bootje om hierbij stierven 255 migranten.

Afrika

Ondanks de gevaren lijkt het aantal migranten dat een poging waagt toe te nemen. Het zijn vooral Afrikanen die het aandurven. Onder hen zijn veel Nigerianen, Gambianen Somaliërs en Eritreeërs.

Aan de doden komt dan ook geen eind. De afgelopen dagen sloegen bootjes om voor de kust van Kreta. Op vrijdag werden nog meer dan tweehonderd mensen uit zee gered. Zij waren waarschijnlijk vanuit Egypte onderweg naar Italië. De rest van het weekend spoelde de lichamen van hun verdronken reisgenoten aan op stranden in Libië.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zeeramp na zeeramp: Duizend doden in een week tijd
Sluiten