Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 30 jun 2016

Woeste reacties op documentaire vrouwelijke jagers

Bijna een jaar nadat de leeuw Cecil gedood werd door jager Walter Palmer, is er weer volop commotie rondom het jagen. Een documentaire over de Amerikaanse jager Rebecca Francis houdt de gemoederen flink bezig.

Dinsdagavond werd er op het Amerikaanse Channel 4 een documentaire, The Women Who Kill Lions, uitgezonden over het jagen van onder anderen Francis. Uitspraken van de 36-jarige vrouw in de documentaire zorgen voor honderden reacties, van walging tot woest.

https://www.youtube.com/watch?v=KmzldiLZzi0

‘Fantastisch’

In de documentaire zegt Francis onder andere dat het meerdere malen doden van dieren haar een ‘fantastisch’ en ‘levend’ gevoel geeft. Ze geeft aan weleens een stortvloed aan negatieve reacties te hebben gehad, nadat ze op social media poseerde met een giraffe die ze even daarvoor had vermoord. Die foto kwam vorig jaar uitgebreid in het nieuws. Onder meer comedian Ricky Gervais reageerde vol afschuw op de foto.

De reacties zorgden er volgens Francis echter niet voor dat ze berouw voelde.

Feestlijk moment

„Het lokale volk heeft al het vlees, alle botten en zelfs de staart gebruikt. Het was een goed iets”, zegt Francis in de documentaire om zichzelf te verdedigen voor het vermoorden van de giraffe in kwestie. „Ik heb het idee dat mensen het een gebrek aan respect vonden dat ik lachte op de foto, maar ik zou er nog steeds om lachen, aangezien het een feestelijk en wonderschoon moment was. Ik was opgewonden, het was fantastisch en iedereen om mij heen was blij. Niemand was verdrietig of boos.”

Onverbiddelijk

De verdediging van Francis mocht niet baten. Ook na de documentaire is het publiek op social media onverbiddelijk als het op de vrouwen in de documentaire aankomt.

https://twitter.com/i/status/748443128567304192

https://twitter.com/i/status/748260084023721984

Niet alleen Francis werd geïnterviewd voor de documentaire, ook andere vrouwen – zoals de steenrijke erfgenaam Jacine Jadresko – komen in de documentaire aan het woord. De documentaire is nog 29 dagen op de website van Channel 4 te bekijken voor Amerikanen. In Nederland is de documentaire niet beschikbaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Woeste reacties op documentaire vrouwelijke jagers
Sluiten