Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 18 jun 2016 / 19:09 uur

WHO: Vaccinaties gele koorts met 80% ingekort

De World Health Organisation (WHO) heeft besloten de vaccinaties tegen gele koorts met 80% terug te dringen. Na het besluit om eerder dit jaar massaal in te gaan enten, blijkt het beperkte aantal vaccinaties nu al enorm geslonken te zijn. De WHO heeft daarom vastgesteld dat alleen in pure noodzaak er een inenting verstrekt wordt, zo meldt BBC.

Beperkte dosis

En als er dan ingeënt wordt, gaat het ook om een beperkte dosis. Tot voor kort was een ‘normale’ dosis genoeg om iemand levenslang voor de gele koorts te behouden. Nu biedt de verkleinde dosis genoeg bescherming voor twaalf maanden. Het is nog onduidelijk of de gekorte dosis voldoende immuniteit biedt aan jonge kinderen. Volwassen hebben genoeg aan de verkleinde dosis.

Wereldvoorraad uitgeput

Er zijn sinds februari achttien miljoen vaccins verstrekt in Angola, Congo en Oeganda. In die tijd in de wereldvoorraad twee keer uitgeput. Toch blijft er een stijging te zien in besmetting, en dat baart een aantal Afrikaanse landen zorgen. Sinds december kostte de gele koorts in Angola al 345 levens.

Toch korten

Het is wel nodig om de vaccins te korten. Mochten er nog grote uitbraken komen, dan zijn er momenteel te weinig vaccins om de bevolking te kunnen helpen. Op lange termijn zijn daardoor veel minder mensen beschermd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
WHO: Vaccinaties gele koorts met 80% ingekort
Sluiten