Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 5 jun 2016 / 16:09 uur

„We zoeken in iedere gletsjerspleet naar Christiaan”

Iedere dag zoeken vrienden van Christiaan Wilson (35) met reddingshonden en een helikopter naar de vermiste bergbeklimmer. De Amsterdammer verdween op 15 mei in de Himalaya in Nepal. „Er zijn 1001 scenario’s te bedenken, en wij moeten het meest logische scenario vinden”, zegt Wouter van der Zeijden, een klimvriend.

Maandagavond vliegen er opnieuw drie vrienden naar Nepal om mee te zoeken. „Ze willen een bijdrage leveren, kunnen niet thuis blijven zitten.” Speurhonden en helikopters worden ingezet om ook maar het kleinste spoor van de ervaren alpinist te vinden. Dit kost echter veel geld. Een paar uur een helikopter de lucht insturen al snel 10.000 euro. Daarom is voor de familie van Christiaan een crowdfundingsactie opgezet. Zondag was al ruim 40.000 euro opgehaald.

Ruben van Duin en Paul van der Laan zoeken sinds eind vorige week naar hun vriend op de gletsjerwand van Dhaulagiri, een berg van ruim 8100 meter. De twee leden van klim- en bergsportvereniging NKBV die de zoekactie coördineert, zoeken tussen Basiskamp I en Italian Camp waar Christiaan voor het laatst is gezien. Hij was op weg naar beneden, nadat 4 mei zijn klimvriend al afdaalde.

Veel scenario’s

„Op dit gebied richten we ons primair”, zegt Van der Zeijden. „Voor hem als ervaren alpinist is het geen moeilijk gebied, maar door een combinatie van slecht weer en vermoeidheid kan zelfs de beste een klein foutje maken. Maar het kan ook zomaar zijn dat hij verder door is gelopen. Of een overval. Het is moeilijk. Er zijn veel scenario’s.”

Op 15 mei heeft de familie van Christiaan voor het laatst via een satelliettelefoon contact met hem gehad. Op latere sms-berichten werd niet meer gereageerd. Voor zijn vlucht naar Kuala Lumpur op 25 mei kwam hij niet opdagen. Familie en vrienden zijn niet van plan de moed op te geven. „Het is best lang geleden, maar ik sluit niets uit. Je hoort de mooiste verhalen van mensen die een maand in een bergspleet lagen en zich in leven wisten te houden met druppels water. We proberen de hoop erin te houden.”

Waar de zoekteams kunnen komen, wordt gezocht in gletsjerspleten, kloven en diepe afgronden. „Morgen gaan we elke steen omdraaien, ik kijk in elke kuil, elke kloof, elk hoekje in de schaduw, tot we Chris bij ons hebben”, liet Paul dit weekend weten vanuit Nepal nadat hij een geplande helikoptervlucht vanwege slecht weer niet af kon maken. In het gebied loert nog steeds gevaar van aardverschuivingen of steenval door de aardbeving vorig jaar april. En ook het weer zit niet mee. Meer slecht weer is op komst door de moesson.

Beloning

In Nepal heeft de familie een beloning uitgeloofd van 500 euro in de hoop dat het mensen mobiliseert mee te helpen. „Via Facebook komen al veel tips binnen van mensen die meedenken”, zegt Van der Zeijden. „We blijven zoeken. Er is voldoende motivatie en nu ook geld. We geven niet op.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
„We zoeken in iedere gletsjerspleet naar Christiaan”
Sluiten