Wat is de Balkenendenorm?
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.metronieuws.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F06%2Fc42811874687c7d457bc7b649d09465b-1465025304.jpg)
Zeker een kwart van de zorgbestuurders in Nederland verdient nog altijd boven de Balkenendenorm. Maar wat houdt deze norm in en om welk bedrag gaat het? Metro zocht het voor je uit.
Onvrede
Ziekenhuisbestuurders, woningcorporatiechefs en directeuren van de publieke omroep: leidinggevenden in de publieke en semipublieke sector mogen jaarlijks niet meer ontvangen dan een minister. In de volksmond wordt ook wel de term ‘Balkenendenorm’ gebruikt, vernoemd naar toenmalig premier Jan Peter Balkenende.
De Balkenendenorm werd in 2006 geïntroduceerd als reactie op de maatschappelijke onvrede over hoge salarissen bij publieke organisaties, zoals woningcorporaties en de publieke omroep. De wet wil bovenmatige beloningen en te hoge ontslagvergoedingen van de hoogste bestuurders en toezichthouders tegengaan.
Volgens deze norm zouden openbare bestuurders in Nederland niet meer mogen verdienen dan 130 procent van het ministerssalaris.
Scholen
De wet is bedoeld voor bestuurders en toezichthouders van publieke- en semipublieke instellingen, zoals scholen, ziekenhuizen, publieke omroepen, woningcorporaties, de overheid en gesubsidieerde instellingen. Hoeveel het salaris van een bestuurder precies is, wordt elk jaar vastgelegd in de zogenoemde WTN-norm (Wet normering topinkomens). Deze wet is in 2013 ingevoerd.
Volgens minister Plasterk verdienden bij de wettelijke invoering 2.651 medewerkers boven de toenmalige norm van 228.559 euro.
Vakantie-uitkering
Sinds 2015 is de norm niet meer 130, maar 100 procent van een ministerssalaris: 179.000 euro. Dat is inclusief vakantie-uitkering, eindejaarsuitkering, pensioenbijdrage en ‘belaste onkosten’ zoals een reiskostenvergoeding. Jaarlijks wordt dit bedrag aangepast aan de loonontwikkeling in het voorgaande jaar.
(Semi)publieke instellingen moeten jaarlijks de inkomens en eventuele ontslagvergoedingen van hun topfunctionarissen publiceren in de financiële jaarverslagen.
Afschaffen
Het kabinet wil alle topinkomens voor openbare bestuurders aan banden leggen. Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) publiceerde in april een wetsvoorstel waarin er niet alleen een maximum voor bestuurder zou moeten gelden, maar voor alle werknemers bij instellingen die onder de wet vallen.