Rens Oving
Rens Oving Nieuws 28 jun 2016
Leestijd: 2 minuten

Waarom Britse jongeren hun lot uit handen gaven

De Brexit valt veel jonge Britten rauw op hun dak. Ze wilden het niet, maar het gebeurt toch. En dat hebben ze voor een belangrijk deel aan zichzelf te wijten.

Bijna 75 procent van de Britse jongeren die naar de stembus gingen, stemde om in de Europese Unie (EU) te blijven. Indrukwekkende cijfers, maar het aantal Britse jongeren dat helemaal niet stemde was veel groter.

Slechts een derde van de 18- tot 24-jarigen kwam opdagen. Onder 25- tot 34-jarigen was dat bijna 60 procent. Dat is nog steeds laag in vergelijking met de bijna 80 procent vijftigers en zestigers die wel naar de stembus kwamen en vooral voor een Brexit stemden.

Geen interesse

Volgens politicoloog André Krouwel, directeur van Kieskompas, is het een bekend fenomeen. „Jongeren hebben minder interesse in politiek, ze hebben weinig verantwoordelijkheid, geen huis, geen gezin, ze betalen nauwelijks belasting. Ze hebben dus relatief weinig contact met de overheid. Dat verandert pas met het eerste huis, het eerste kind, de eerste baan. Dan blijkt het opeens wel degelijk belangrijk te zijn wat er over je beslist wordt en groeit de interesse om te gaan stemmen.”

De stem van jongeren wordt daardoor minder gehoord in de politiek. Zélfs als het gaat om een belangrijke beslissing die een groot deel van hun toekomst kan bepalen, zoals een Brexit, komen jongeren niet stemmen.

Geen mening

Dat het een referendum over de EU was, heeft volgens Chris Aalberts, politiek commentator en onderzoeker, juist meegeholpen om jongeren niet te laten stemmen. „De EU is uiteindelijk voor veel mensen heel erg ver weg. Ze weten het gewoon niet meer. Als je dan een gedegen beslissing wilt nemen over zo’n complexe vraag, dan haak je af. Dan is het ook niet gek dat het vooral ouderen zijn die gaan stemmen. Zij hebben veel langer de tijd gehad om hun mening te vormen. Dat jongeren vaker niet stemmen, is dan ook niet gek meer.”

Als jongeren niet thuisblijven, kunnen zij verkiezingen beslissen. Zeker in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, waar het opkomstpercentage een stuk lager ligt dan in Nederland. Dat Obama twee keer de verkiezingen won, was te danken aan het aantal jonge Amerikanen dat hij zo enthousiast wist te krijgen om eindelijk een keer naar de stembus te gaan.

Wel boos

Dat Britse jongeren achteraf boos zijn, snapt Krouwel wel. „Het hele referendum ging over de woede van het oude Brexit-kamp. Die woede leeft onder jongeren veel minder. Nu ze geconfronteerd worden met de gevolgen, zijn ze kwaad. Het is alleen te laat om er nog iets aan te kunnen doen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Waarom Britse jongeren hun lot uit handen gaven
Sluiten