Inge Schouten
Inge Schouten Nieuws 2 jun 2016 / 10:15 uur

Vrouw vrijgesproken na bellen achter het stuur

In België is een vrouw in hoger beroep niet veroordeeld voor bellen achter het stuur met haar telefoon geklemd tussen oor en schouder. Dat schrijft De Standaard. Eerder dit jaar werd de 58-jarige vrouw uit Oostduinkerke door de politierechter al vrijgesproken. Ook in hoger beroep kreeg ze woensdag vrijspraak.

De vrouw werd in oktober vorig jaar aangehouden toen zij minutenlang aan het bellen wat met haar telefoon tussen oor en schouder. Ze had haar handen wel aan het stuur.

Controle over stuur

De agenten konden haar daarom niet aanhouden op grond van het wetsartikel dat zegt dat een bestuurder geen mobiele telefoon vast mag houden. Wel werd de 58-jarige vrouw vervolgd voor een ander artikel dat zegt dat een autobestuurder continu de controle over het stuur moet hebben en dus rijgeschikt moet zijn.

Klemmen = handsfree

Zowel de politierechter als de rechter in hoger beroep oordeelde dat bellen met een telefoon die geklemd is tussen oor en schouder gelijk staat aan handsfree bellen. Er kon bovendien niet bewezen worden dat de vrouw niet in staat was om veilig te rijden.

In Nederland is bellen met een telefoon tussen oor en schouder verboden. Dat mag alleen als de auto stil staat. Handsfree bellen is wel toegestaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vrouw vrijgesproken na bellen achter het stuur
Sluiten