Metro
Metro Nieuws 2 jun 2016 / 08:10 uur

‘Voorlichting moet leenangst studenten wegnemen’

Er moet meer voorlichting komen voor studenten, over wat er financieel allemaal voor hen mogelijk is. Dat concludeert onderwijsminister Jet Bussemaker woensdagavond na een Tweede Kamerdebat over het nieuwe leenstelsel.

Zo is er nog veel onduidelijkheid onder studenten met een beperking en over de aanvullende studiebeurs. Omdat er spookverhalen de ronde doen onder studenten ontstaat er ‘leenangst’. Die angst moet bestreden worden met goede informatie, zodat iedere student gelijke kansen krijgt.

Ongelijke kansen

Het debat over het nieuwe leenstelsel verliep moeizaam voor de minister, juist omdat haar wordt verweten geen gelijke kansen te bieden aan verschillende studenten. Het CDA noemde Bussemaker „minister van ongelijke kansen” en de SP wist te vertellen dat haar legendarische en gedreven partijgenoot Joop den Uyl zich zou omdraaien in zijn graf.

De VVD en D66 zijn het daar niet mee eens. Volgens de VVD wordt er met dat soort uitspraken bijgedragen aan onzekerheid over kansen voor mensen die willen gaan studeren. D66 noemde het terugbetalingssysteem juist heel vriendelijk, omdat je niet hoeft terug te betalen als je dat niet kunt.

Dip

Vorig jaar werd het nieuwe leenstelsel ingevoerd. Dit betekent dat studenten geen basisbeurs meer hebben maar een lening, die ze na hun studie moeten terugbetalen. De invoering van het leenstelsel leidde drect tot een dip in de instroom van nieuwe studenten.

Bussemaker denkt dat die grotendeels tijdelijk is, doordat eerder meer studenten meteen zijn gaan studeren om nog voor de oude studiefinanciering in aanmerking te komen. Volgens de minister zijn de gevolgen van het leenstelsel voor studenten pas over drie tot vier jaar helemaal duidelijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Voorlichting moet leenangst studenten wegnemen’
Sluiten