Rens Oving
Rens Oving Nieuws 9 jun 2016 / 06:18 uur

Voor geen goud de stad uit ook niet met kinderen

„Ik wist één ding zeker toen ik mijn eerste kind kreeg, ik ga niet de stad uit!” Hester van Ooteghem, die met haar man en vijf kinderen in Utrecht woont, windt er geen doekjes om. „Het centrum van de stad moest het zijn en zeker niet een dorp zoals waar ik ben opgegroeid.”

Achttien jaar en vier andere kinderen later, is er geen spoor van twijfel over die beslissing te bekennen. „In de stad is alles, juist voor kinderen. Ze kunnen hier zoveel leuke dingen doen: naar het museum, het park, de speeltuin en ga zo maar door.”

Ontvluchten

Van Ooteghem is een uitzondering. Jonge gezinnen trekken steeds vaker de stad uit, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Zodra er eenmaal kinderen zijn, is de reflex om de drukte van de stad te ontvluchten. Op zoek naar ruimte, een tuin, iedereen een kamer voor zichzelf.

„Maar dat is nu juist waar ik niet gelukkig van zou worden, veel te stil”, zegt Van Ooteghem. „Hier bruist het altijd, komen mensen binnenvallen en als de kinderen rond een uur of tien slapen begin ik aan mijn tweede leven. Honderd meter hier vandaan zitten terrasjes waar ik dan nog heerlijk kan gaan zitten.”

Altijd iets leuks

Het gezin moest in die jaren wel wat groter gaan wonen. „De kleinsten delen nog een kamer, maar dat is juist leuk. Het enige wat we niet hebben is een tuin. Maar goed, daar kun je dan een schommel inzetten en dan is het ook wel klaar. Hier hebben de kinderen hele parken, waar ook nog eens van alles wordt georganiseerd. En in de zomer leven we voor het huis, onder de bomen naast de gracht. Veel gezelliger dan achterin een tuin.”

En de kinderen? „Die vinden het hier geweldig. Terwijl ik dit zeg zie ik buiten mijn jongste zoon bovenin een nauwe steeg hangen, met handen en voeten tegen de muren opgeklommen. Hij is met z’n twee zusjes naar de overkant om een vriendinnetje op te zoeken, maar die is niet thuis denk ik want ze komen alweer terug. Even de deur opendoen hoor.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Voor geen goud de stad uit ook niet met kinderen
Sluiten