Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 14 jun 2016 / 11:17 uur

Voedingscentrum gaat appen tegen voedselverspilling

Zaterdagochtend, jouw wekelijkse boodschappenmoment. Je telefoon bliept. Een appje van het Voedingscentrum. ‘Check nog even je voorraadkast, vooral achterin. Wat staat daar aan producten die naar achteren zijn geschoven?’

Het Voedingscentrum gaat vanaf maandag de strijd aan tegen voedselverspilling met de hulp van WhatsApp.

Kitchen Assistant

Wie zich aanmeldt voor deze zogenoemde WhatsApp Kitchen Assistant ontvangt, op de dag waarop hij of zij meestal boodschappen doet, tips om dit efficiënter te doen. „We gooien met z’n allen nog veel te veel eten weg”, zegt Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum. „Per persoon 50 kilo per jaar. Dat is bijna 1 kilo per persoon per week.” Zonde van alle energie die is gebruikt om het product te maken, koelen en vervoeren. En totaal onnodig, vindt het centrum.

Lijstje!

„Alleen al een boodschappenlijstje maken en je eraan houden, maakt dat er ongeveer 4 kilo per persoon per jaar minder eten weggegooid wordt”, zegt Van der Ploeg. En dus is dit ook een van de WhatsApp-reminders die iemand krijgt op zijn of haar boodschappendag.

Naast een appje voor het boodschappen doen, verstuurt het Voedingscentrum wekelijks nog een tip om voedselverspilling tegen te gaan. „Op hoeveel graden staat je koelkast bijvoorbeeld?”, geeft van der Ploeg als voorbeeld. „Vier graden is de ideale temperatuur om producten zo lang mogelijk goed te houden.” Verder in deze categorie: Meest bederfelijke producten bewaar je onderin de koelkast, boven de groentela, want daar is het het koudst. En wat te doen met een halve paprika, die heel wat mensen regelmatig overhebben?

„Maar we kunnen ook een uitleg appen over het verschil tussen de tht-datum en de tgt-datum. Veel mensen gooien een product weg als deze over de tht-datum is. Maar dit betekent ‘ten minste houdbaar tot’. Gebruik je zintuigen. Ruik, kijk en proef. Yoghurt die een dag over de tht-datum is, kan je vaak nog prima eten.”

Proef

Tien weken lang krijgt iemand die zich aanmeldt voor Kitchen Assistant twee keer per week een appje. „Daarna gaan we kijken of aan deze service veel behoefte is”, zegt Van der Ploeg. „Wij denken echt dat deze service kan helpen tegen voedselverspilling. Maar het is nu moeilijk in te schatten of mensen dit fijn vinden. Dat weten we over tien weken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Voedingscentrum gaat appen tegen voedselverspilling
Sluiten