Rens Oving
Rens Oving Nieuws 1 jun 2016
Leestijd: 1 minuut

Vind jij alles ook zo duur geworden? Dat klopt!

Een euro voor een halfje brood, anderhalve euro voor een avocado of zes euro voor een stuk zalm. ‘Het leven is duur geworden’, denk je als je in de supermarkt staat.

En dat gevoel blijkt precies te kloppen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gingen in 20 jaar tijd prijzen gemiddeld 45,1 procent omhoog.

In die tijd werden vooral diensten duurder. Een dagje uit, een rondje in het café of een treinkaartje. Ook wonen, vooral huren, werd duurder, gemiddeld stegen de huren met 75 procent.

Daarnaast werd vooral roken een kostbare zaak. Sinds 1996 ging de prijs van een pakje shag drie keer over de kop.

Aardappels en vis

De prijzen voor voedingsmiddelen bleven onder het gemiddelde. Voor de dagelijkse boodschappen zijn we 25 procent meer kwijt. Gek genoeg zijn aardappels in dezelfde periode twee keer zo duur geworden. Er is geen enkel voedingsmiddel dat zo hard in prijs steeg. Zelfs schaal- en schelpdieren en verse vis stegen minder in prijs.

Goedkoper

Hoewel de meeste dingen dus duurder werden, geldt dit zeker niet voor alles. Bellen en internetten werden flink goedkoper. Ook van televisies en computers daalde de prijzen.

Meer salaris

De reden dat vooral diensten zoveel duurder werden komt dan wel weer door een gunstige factor: de lonen. In 20 jaar tijd werd 72 procent meer uitgegeven aan salaris. Dat betekent ook dat de koopkracht van veel mensen niet achteruit is gegaan.

Wil je weten hoe het stijgen van de prijzen jou de afgelopen jaren geraakt heeft? Dan kun je een persoonlijke test doen van het CBS.

Top 10

Wat werd in 20 jaar tijd het duurst?

1 Shag

2 Sigaretten

3 Gas

4 Dagje pretpark of dierentuin

5 Riolering

6 Bioscoop, theater en concerten

7 Parkeren

8 Elektriciteit

9 LPG (autogas)

10 Dierenarts

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vind jij alles ook zo duur geworden? Dat klopt!
Sluiten