Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 20 jun 2016 / 10:00 uur

Verregende evenementen krijgen hulp van Bussemaker

Regen, hagel of wind: het is de nachtmerrie van iedere festivalorganisator. Het kan leiden tot schade en minder bezoekers en dat kost klauwen met geld. Minister Bussemaker (Cultuur) heeft een noodfonds opgericht om weggeregende festivals te hulp te schieten.

Het Slecht Weer Fonds helpt organisatoren als hun festivals, concerten of andere bijeenkomsten in de buitenlucht door ‘extreem slecht weer’ worden getroffen. Met een nieuwe regeling kunnen ze een subsidie krijgen om verlies of extra kosten te dekken. In totaal wordt er een half miljoen euro in het noodfonds gestopt. Zo wordt er bijvoorbeeld geld vrijgemaakt voor het vastzetten van tenten, of andere maatregelen om optredens veiliger te laten verlopen.

Financieel noodweer

In een regenachtig land als Nederland lijkt een pot van een half miljoen euro wat weinig, maar volgens het ministerie is het een goed begin. „Laten we eerst maar kijken hoe ver we komen”, vertelt woordvoerder Jelko de Ruijter van het ministerie aan Metro. Het fonds kan uitbetalen aan alle evenementen die in de buitenlucht worden gehouden, mits deze al subsidie ontvangen van het ministerie. Hoeveel geld een festival krijgt, hangt af van hoe hoog de nood is. „Als een festival door regen of storm in financieel noodweer komt, schieten we te hulp. De belangrijkste factor is dat we de continuïteit behouden, dus dat het festival kan blijven bestaan.”

Terugbetalen

Het zogenoemde Slecht Weer Fonds is ondergebracht bij het Fonds Podiumkunsten en staat open voor festivals die subsidie krijgen van het ministerie of een van de rijkscultuurfondsen. Festivals die een bijdrage krijgen, moeten het geld later, wanneer hun financiële positie voldoende is hersteld, terugbetalen. Zo kunnen ook andere festivals gebruik maken van het geld, aldus het ministerie.

Goed nieuws voor de verregende festivals, maar de eerste reacties zijn niet al te positief. Een Twittergebruiker noemt het „een beetje absurd”, iemand anders meent dat festivals onderling een fonds zouden moeten oprichten om de financiële schade te beperken. ,,Het zou natuurlijk een fantastisch idee zijn als festivals dit onderling regelen, dat juichen we alleen maar toe”, aldus De Ruijter. „Maar zolang dat niet gebeurt willen wij als ministerie de continuïteit van festivals garanderen.”

https://twitter.com/barrysmit/status/744791058932891648

https://twitter.com/jorisvdberg/status/744781267510538240

Wat vind jij van het fonds? Vul de poll in!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verregende evenementen krijgen hulp van Bussemaker
Sluiten