Irene van den Berg
Irene van den Berg Nieuws 15 jun 2016 / 13:15 uur

Verhuizing? Verzeker je goed!

De woningmarkt staat weer in volle bloei en dus wordt er veel verhuisd. Welke verzekeringen moet je afsluiten voordat je de verhuisdozen inpakt?

In de eerste vier maanden van dit jaar zijn er 59.284 woningen van eigenaar gewisseld. Verhuisbedrijven draaien overuren. Andere kopers huren zelf een busje en regelen wat vrienden. Bij een verhuizing komt heel wat kijken: dozen inpakken, adreswijzigingen sturen en vaak ook nog flink wat kluswerk. Er is helaas nog een klus die je op je to-dolijstje moet zetten: je verzekeringen checken. Deze verzekeringen dekken schade tijdens de verhuizing:

1) Inboedelverzekering

Zorg ervoor dat je eigendommen tijdens de verhuizing op zowel het oude als het nieuwe adres verzekerd zijn. Blijf je bij dezelfde verzekeraar, dan geldt er vaak een paar weken overlap. Het is verstandig om even te checken hoelang die periode duurt. Zeker als de verhuizing, door bijvoorbeeld een verbouwing, wat meer tijd in beslag neemt. Stap je over van inboedelverzekering, reken dan zelf met wat overlap. Je spullen zijn tijdens de verhuizing helaas maar beperkt gedekt tegen schade. De dekking verschilt per verzekeraar, het is dus verstandig even goed de voorwaarden van je inboedelverzekering door te lezen voor je gaat verhuizen.

2) Verhuisverzekering

Schakel je voor je verhuizing een professioneel verhuisbedrijf in, dan is dat aansprakelijk voor de schade die tijdens de verhuizing ontstaat. Het is slim om vooraf even na te vragen of het verhuisbedrijf de dagwaarde of de nieuwwaarde vergoedt. Dat verschilt per verhuizer. Sommige verhuizers bieden daarnaast nog een uitgebreide verhuisverzekering aan. Die verzekert bijvoorbeeld ook spullen die je in je eigen auto vervoert.

3) Opstalverzekering

De opstalverzekering voor je nieuwe woonadres moet ingaan op het moment dat de woning op jouw naam komt te staan. Ook als je er nog niet woont. En je oude huis moet ook verzekerd blijven zolang de woning niet is overgedragen aan een nieuwe eigenaar. Je hoeft je opstalverzekering niet per se mee te nemen, maar kunt er ook voor kiezen de verzekering over te laten gaan op de naam van de nieuwe eigenaren van de woning. Andersom kun je zelf de opstalverzekering van de vorige bewoners overnemen.

4) Aansprakelijkheidsverzekering

Helpen je vrienden mee verhuizen, check dan even of zij een aansprakelijkheidsverzekering hebben. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schade die de verzekerde onopzettelijk maakt. Ze moeten dan meteen checken of er een vriendendienstclausule in de dekking is opgenomen. Wettelijk gezien levert je vriend een onbetaalde dienst en valt de schade daarom buiten de verzekering. Daarom hebben veel verzekeringen een vriendendienstclausule opgenomen. Let goed op de hoogte van het verzekerde bedrag. De verschillen tussen verzekeringen zijn groot. Soms wordt er maar maximaal 1000 euro gedekt.

Schade tijdens verhuizing

Tijdens je verhuizing dekt je inboedelverzekering een beperkt aantal schades. Deze schades worden gelukkig wel bijna altijd gedekt:

– Schade door een aanrijding van het voertuig dat je gebruikt voor de verhuizing;
– Schade door brand, blikseminslag of ontploffing;
– Schade doordat de inboedel losschiet tijdens het hijsen;
– Schade door diefstal of het kwijtraken van kisten en/of koffers of iets anders waarin je de inboedel verhuist;
– Schade doordat hulpmiddelen bij het inladen en uitladen niet meer werken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Verhuizing? Verzeker je goed!
Sluiten