Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 21 jun 2016 / 12:05 uur

Verbod ranja op school: noodzaak of betutteling?

Het Voedingscentrum roept op tot een verbod van zoete drankjes op scholen. Volgens de organisatie moet er alles aan gedaan worden om overgewicht onder kinderen tegen te gaan.

Een op de zeven kinderen in Nederland is te dik en de hoeveelheid zoete drankjes die kinderen op school krijgen, dragen daar aardig aan bij. Volgens het Voedingscentrum zouden basisscholen daarom meer moeten doen om zoete drankjes te weren.

Eigen verantwoordelijkheid

De organisatie hoopt dat meer basisscholen het voorbeeld volgen van de kinderdagverblijven, waar kinderen alleen water en melk te drinken krijgen. Ook zijn er op dit moment 94 scholen die van het Voedingscentrum het certificaat Gezonde School kregen, omdat ze overgewicht onder kinderen actief tegengaan. Toch is dat maar een klein deel van de in totaal 6700 scholen in Nederland.

De PO-raad, de sectororganisatie voor het basisonderwijs, krijgt regelmatig te maken met adviezen op het gebied van beweging en voeding op scholen. Toch ziet de raad het niet als haar taak om dit soort adviezen om te zetten in algehele regels voor alle scholen. „We vinden het uitstekend dat sommige scholen deze stap al hebben gemaakt en hopen dat andere scholen het overnemen, maar het hoort bij de vrijheid van scholen om daar zelf voor te kiezen”, aldus woordvoerder Ad Veen.

Kinderarts Koen Joosten is het niet met Veen eens. „Als je ergens een goed voorbeeld kunt geven, is het wel op school”, meent hij. Dat goede voorbeeld is hard nodig. Gemiddeld krijgen Nederlandse kinderen 12 suikerklontjes per dag binnen door het drinken van frisdrank of andere zoete drankjes, iets wat op langere termijn kan leiden tot diabetes en ernstig overgewicht. „Het is een optelsom. Een glaasje limonade hier, nog eentje daar, en uiteindelijk krijgen kinderen een drie keer te hoge suikerinname binnen”, aldus Joosten

Betutteling

Een ranja-verbod klinkt dus als een goed idee, maar toch stuiten dit soort regels vaak op verzet. Wat bedoeld is als een manier om overgewicht tegen te gaan, wordt door ouders vaak geïnterpreteerd als betutteling. Een bekertje limonade tijdens het overblijven zou geen kwaad kunnen en daarbij: waarom zou je het op school verbieden als het thuis wel gewoon mag?

Van Veen stelt dat een algeheel verbod op zoete drankjes alleen maar meer weerstand oproept en laat de verantwoordelijkheid daarom aan de scholen. „We weten dat ouders nu al roepen ‘Het is hier geen Noord-Korea, als mijn kind suikerdrankjes wilt drinken dan mag dat’. Daarom adviseren we scholen om met de ouders in overleg te gaan en zelf een keuze te maken”, besluit Veen.

„Algehele regels is een moeilijk punt, het wordt al snel gezien als betutteling”, ziet ook Joosten. Toch is dat geen reden om het dan maar te laten. „Geef voorlichting, praat met ouderraden. Zolang je iets alleen verbiedt, blijf je in een vicieuze cirkel zonder kennis. Je moet mensen bewust maken van het probleem en investeren in een gezonde toekomst.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verbod ranja op school: noodzaak of betutteling?
Sluiten