Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 24 jun 2016
Leestijd: 2 minuten

Twitter speculeert erop los: en nu een ‘Nexit’?

De uitslag van het Brexit-referendum is nog maar een paar uur bekend, maar nu al wordt er op social media druk gespeculeerd over een eventuele ‘Nexit’. Veel Nederlanders vinden dat ons kikkerlandje de volgende moet zijn om de EU te verlaten.

Op Twitter stromen de berichten met #Nexit of gewoon het woord ‘Nexit’ binnen. Veel mensen vinden dat na Groot-Britannië ook Nederland een referendum moet uitschrijven om de mening over het EU-lidmaatschap te peilen. „De EU is een zieke geldverslindende dictatuur die niets dan regeltjes en ellende brengt en juist oorlog brengt”, aldus een Twitteraar. Daar zijn veel mensen het mee eens. „En nu op naar Nexit!” schrijft iemand anders.

https://twitter.com/johnnybegood757/status/742975415774482432

https://twitter.com/TrixVertogen/status/746278407722369024

Wilders

Veel mensen roepen op tot een referendum in Nederland, maar niet iedereen is voor een Nexit. Veel Twitteraars wijten de negatieve geluiden aan de PVV, die regelmatig oproept tot een vertrek uit de EU.

https://twitter.com/mghandlogten/status/746277451656007680

Peilingen

Uit een eerdere peiling van Een Vandaag blijkt echter dat ‘slechts’ 43 procent van de Nederlanders daadwerkelijk voor een Nexit zou stemmen, mocht er een referendum komen. Bij een peiling van Maurice de Hond laat bijna hetzelfde zien. Onder PVV-stemmers zou 90 procent volmondig ‘ja’ zeggen tegen een Nexit.

Kleine kans

Overigens is de kans klein dat er binnenkort daadwerkelijk een Nexit-referendum komt. Om een dergelijk referendum af te dwingen is er een wetsvoorstel nodig. Dat moet eerst langs de Tweede Kamer en Eerste Kamer. Het Nexit-kamp moet over een lange adem beschikken en de kans dat het voorstel door beide Kamers komt is klein. De PVV is namelijk de enige grotere partij die zich echt hard maakt voor een Nexit.

Daarbij komt dat een bindend referendum zoals dat in Groot-Brittannië niet mogelijk is in Nederland, tenzij de grondwet wordt veranderd. Een raadgevend referendum kan dus wel, maar dan heeft de politiek de mogelijkheid de uitslag naast zich neer te leggen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Twitter speculeert erop los: en nu een ‘Nexit’?
Sluiten