Puck Roest
Puck Roest Nieuws 24 jun 2016
Leestijd: 1 minuut

Tweede Kamer boos om filmpjes vandalen op Instagram

Ruiten ingooien, auto’s in brand steken en bushokjes vernielen. Het is allemaal te zien op het populaire Instagramaccount Straathyena’s. Een meerderheid van de Tweede Kamer eist dat er actie wordt ondernomen tegen het account waarop vandalistische filmpjes worden verheerlijkt.

Zo noemt minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) het fenomeen „schandalig”, schrijft De Telegraaf. Beheerders van het account zijn vier Nederlandse jongens tussen de 17 en 21 jaar. Het originele account is inmiddels privé, maar de beheerders hebben al een back-upaccount aangemaakt. Daar schrijven ze dat ze „lijpe shit en de wildste terrorvideo’s” met de wereld zullen delen. Ruim 33.000 mensen volgen inmiddels het extra account.

https://www.instagram.com/p/BEByTbKsuvd/

Op de filmpjes is te zien hoe jongeren ruiten ingooien, speeltuinen en bushokjes vernielen, fietsen in het water gooien en auto’s in brand steken. CDA-Kamerlid Van Toorenburg vindt het „belachelijk dat vandalen dit podium voor geweld geboden wordt”. Ze wil dat de minister onderzoekt of hij het account op de internetdienst aan banden kan leggen.

https://www.instagram.com/p/BFb8IF9sutV/

Van Toorenburg is niet de enige. Ook de VVD wil dat er gekeken wordt hoe het account kan worden aangepakt. „Moedwillig vernielen puur om vermaak is al erg genoeg. Maar er genoegen in scheppen dat te publiceren en vernielingen daarmee misschien zelfs te stimuleren, moeten we aanpakken als dat kan”, aldus Kamerlid Van Oosten.

Minister Van der Steur roept alle benadeelden op om aangifte te doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Tweede Kamer boos om filmpjes vandalen op Instagram
Sluiten