Mario Wisse
Mario Wisse Nieuws 29 jun 2016 / 14:57 uur

Turkije likt wonden en krabbelt overeind

Het leven in Turkije wordt langzaam hervat na de vreselijke aanslag van dinsdag.

Inmiddels zijn 37 van de 41 dodelijke slachtoffers geïdentificeerd. Onder hen zijn tenminste tien buitenlanders en drie mensen met een dubbel paspoort. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen aanwijzingen dat er Nederlanders onder de slachtoffers zijn. Van de 230 gewonden waren er woensdag 109 ontslagen uit het ziekenhuis. Turkse autoriteiten verwachten dat het dodental vandaag nog verder kan oplopen omdat veel gewonden er slecht aan toe zijn.

Poetin

De Russische president Poetin heeft ondertussen de Turkse president Erdogan telefonisch zijn medeleven betuigd. Het was de eerste keer sinds het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig door de Turkse luchtmacht in november vorig jaar (waar Erdogan maandag zijn excuses voor aanbood) dat de twee met elkaar spraken. Volgens Ankara was het gesprek tussen beide staatshoofden ‘zeer productief en positief’. Vrijdag ontmoeten ze elkaar in Sotsji.

Een vrouw legt bloemen neer bij de Turkse ambassade in Moskou.

Luchtverkeer

Het luchtverkeer van en naar het Turkse vliegveld Atatürk bij Instanbul, de derde drukste luchthaven van Europa, is woensdagochtend weer opgestart. Bepaalde vliegtuigmaatschappijen schrapten de afgelopen uren een aantal vluchten, waaronder een vanaf Schiphol naar Istanbul die gepland was voor 11.10 uur woensdagochtend.

Puzzel

Het exacte verloop van de gebeurtenissen dinsdagavond is nog een puzzel. Waar op het vliegveld de verschillende explosies plaatsvonden, is bijvoorbeeld nog altijd niet bekend. Volgens persbureau AP blies een van de daders zichzelf op buiten de aankomsthal, terwijl twee mannen het vuur openden ter hoogte van de beveiligingspoorten. Turkse autoriteiten spreken met getuigen en bekijken camerabeelden om de aanslag te reconstrueren. President Erdogan verklaarde eerder dat de terroristen met een taxi arriveerden bij de luchthaven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Turkije likt wonden en krabbelt overeind
Sluiten