Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 29 jun 2016 / 08:58 uur

Trein maakte noodstop door machinist onder invloed

De machinist van de trein die op Bevrijdingsdag een noodstop moest maken in een tunnel in Nijverdal, was onder invloed van drugs. De Nederlandse Spoorwegen had het eerder over een ‘technische storing’, maar komt daar nu op terug.

De machinist, van wie de identiteit om privacyredenen niet naar buiten wordt gebracht, werd door de NS op staande voet ontslagen. De man werd onwel omdat hij drugs had gebruikt, daarop maakte de trein automatisch een noodstop. „Hij overtrad ons zerotolerancebeleid wat betreft alcohol en drugs onder werktijd”, vertelt Corien Koetsier, woordvoerdster van de NS. Welke drugs de man gebruikte, kan ze niet zeggen.

De drukke trein kwam tot stilstand in een tunnel in Nijverdal. Dat leidde tot spanning onder reizigers en hulpdiensten rukten uit. In de tunnel trad het automatische brandalarm in werking en reizigers werden voor de zekerheid uit de trein gehaald.

Geen gevaar

Volgens Koetsier was de veiligheid van de reizigers niet in gevaar. „Als een machinist onwel wordt, treden onze veiligheidssystemen automatisch in werking. De trein komt dan automatisch tot stilstand.” De NS meldde op Bevrijdingsdag dat de trein tot stilstand was gekomen door een technische storing, maar passagiers meldden op sociale media dat de machinist onwel was geworden.

https://twitter.com/nsreiziger/status/748031545047384074

„Wij weten niet direct na een noodstop wat er aan de hand is, maar moeten wel snel melden dat er een trein stilstaat, om andere reizigers te informeren”, verklaart Koetsier. Een noodstop kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan een passagier aan de noodrem hebben getrokken, of heeft de machinist de zogenaamde ‘dodemansknop’ niet ingedrukt. Die knop drukt een machinist om de paar minuten in om te laten weten dat hij nog in leven is. Koetsier: „De NS heeft dus niet met opzet informatie achtergehouden, we moesten eerst onderzoek doen naar de oorzaak van de noodstop.”

Drugstest

Volgens de woordvoerdster komen dit soort incidenten, waarbij een machinist onder werktijd onder in vloed is van alcohol of drugs, zelden voor. Er worden regelmatig steekproeven gehouden waarbij medewerkers van de NS worden getest op alcoholgebruik. Ze worden op drugs getest als er een vermoeden van gebruik bestaat. „Die test mag een medewerker weigeren, maar dat wekt natuurlijk wel argwaan en de machinist mag dan niet rijden.”

Reageer op artikel:
Trein maakte noodstop door machinist onder invloed
Sluiten