Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 7 jun 2016 / 12:59 uur

‘Te laat instappen in trein is levensgevaarlijk’

Liefst 54 procent van de reizigers stapt in na het fluitsignaal van de conducteur. Dat schatten althans 200 hoofdconducteurs die zijn ondervraagd door de NS. Dat leidt dagelijks tot vertragingen, en het is bovendien levensgevaarlijk.

Been tussen de deur

Zo zag één van de conducteurs hoe een reiziger op het allerlaatste moment nog snel een kinderwagen naar binnen probeerde te duwen, terwijl de deuren al aan het sluiten waren. Een andere conducteur zag zelfs hoe een man die te laat instapte met zijn been tussen de deur terecht kwam.

„Bij de laatste controle voor vertrek zag ik zijn been uitsteken", aldus de conducteur. „Ik vroeg medereizigers waarom zij niet aan de noodrem hadden getrokken, waarop de beknelde man zei: ik heb gezegd dat ik het wel kon volhouden tot het volgende station."

Niet zo’n goed idee, volgens de conducteur. „Ik dacht dat ik gek werd. Aan het einde van het perron stond een hekje, ik wil niet weten wat er had kunnen gebeuren."

Vertragingen

Volgens de conducteurs is te laat instappen niet alleen levensgevaarlijk, maar leidt het ook tot vertragingen. 71 procent van de ondervraagde conducteurs zegt meerdere keren per dag vertraging op te lopen door te laat instappende reizigers.

„In de drukke spits is dit extra oppassen geblazen", aldus een van hen. „Op zo’n moment zijn er vaker mensen die allerlei capriolen uithalen om de trein te halen. Ik weet dat reizigers niet altijd tevreden over ons zijn, maar we doen er alles aan om op tijd te rijden. Ik hoop dat reizigers begrijpen dat wij als conducteur hun hulp daar ook bij nodig hebben."

Vertrektijden

De borden op het perron geven de vertrektijd aan, en niet de instaptijd, benadrukt de NS. „Veel reizigers denken dus dat ze nog in kunnen stappen, terwijl dit de tijd is waarop de trein moet vertrekken, met de deuren dicht en de reizigers veilig binnen. Dus als je op dat tijdstip van de roltrap komt rennen, ben je eigenlijk te laat."

Als het fluitsignaal al is gegeven, kun je daarom beter niet instappen. Het advies: „Probeer niet alsnog in te stappen, koop een krantje, een kop koffie of geniet even van de zon. Vaak gaat er 15 minuten later weer een trein."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Metro bezorgt je iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun. 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Te laat instappen in trein is levensgevaarlijk’
Sluiten