Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 10 jun 2016 / 11:15 uur

Shake voor ‘slanke lijn’ bevat meer suiker dan cola

Slecht nieuws voor de dames en heren die in een verwoede poging slank het strand op te kunnen, aan de maaltijdshakes en afvalrepen zijn begonnen: het zijn suikerbommen.

Althans, dat is de mening van de Consumentenbond die 31 maaltijdvervangers onderzocht. De conclusie is dat de shakes en repen erg weinig eiwit en vezels bevatten en juist erg veel suiker.

Eiwit zou het belangrijkste ingrediënt van een maaltijdvervanger moeten zijn. Eiwit verzadigt meer dan koolhydraten en vetten en genoeg eiwit beperkt het verlies aan spierweefsel.

Spieren

Spieren gebruiken meer energie dan vetweefsel waardoor het behoud van spieren kan helpen om ook na het dieet op gewicht te blijven. Slechts 7 onderzochte maaltijdvervangers bevatten echter genoeg eiwitten.

Suiker daarentegen zit er ruimschoots in. Zo bevat een drinkmaaltijd van Weight Care volgens de Consumentenbond meer suiker dan een glas cola. En twee Slank Maaltijdrepen van Lucovitaal staan qua suikergehalte gelijk aan een Snicker.

Natuurlijk kun je nog altijd afvallen met dergelijke maaltijdvervangers. Het principe van lijnen is niet zo ingewikkeld. Wie immers minder calorieën eet dan dat hij verbruikt verliest gewicht. Maar gezond zijn suikerbommen allerminst.

Astronoutenvoedsel

Daarbij bieden veel maaltijdvervangers niet de voedingsstoffen die dagelijks nodig zijn. „Maaltijdvervangers zijn dan ook meer astronoutenvoedsel”, laat de Consumentenbond weten. „Ze kunnen slechts een aantal weken de normale voeding vervangen.”

Wie toch een paar kilo’s verliest door maaltijden te vervangen door melkdrankjes en repen, dient zich goed te beseffen dat dit slechts een begin is.

Jojo

Het welbekende jojo-effect is de grootste vijand van mensen die met een dieet kilo’s kwijt willen raken. Gemiddeld zit de helft van het aantal verloren kilo’s er negen maanden na het dieet alweer aan.

„Op gewicht blijven, daar zit de echte uitdaging”, waarschuwt het Voedingscentrum. „Op de lange termijn is het wenselijk het gewichtsverlies vast te houden met een gezond, gevarieerd en volwaardig eetpatroon.”

En daar zit volgens Roel Vink, onderzoeker aan de universiteit van Maastricht, nu net de crux. „Het doorbreken van oude eetgewoontes en meer bewegen is inderdaad een belangrijke manier om af te vallen. Maar ja, dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Shake voor ‘slanke lijn’ bevat meer suiker dan cola
Sluiten