Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 6 jun 2016 / 17:10 uur

Rutte stopt met ‘tokkies’ na klacht Tokkie

Mensen die Sylvana Simons racistisch hadden bejegend, volgens Mark Rutte zijn het niets anders dan ‘doorgeslagen tokkies’. Dat liet de minister-president vorige week weten, maar inmiddels komt hij daarop terug.

Term tokkie

Niet op zijn mening over de uitingen aan het adres van Simons, die vindt hij waarschijnlijk nog steeds ‘ronduit wagelijk’, maar wel op het gebruik van de term tokkie. Rutten kreeg naar aanleiding van die term namelijk een brief toegestuurd van Lion Tokkie.

De man ergerde zich aan het feit dat zijn achternaam ook wordt gebruikt om op een niet al te fijne wijze personen aan te duiden. „Het is gewoon niet leuk of prettig als je achternaam in een negatieve context wordt gebruikt, ongeacht of je ermee wordt bedoeld”, zo reageert Rutte begripvol. „Ik zal uw achternaam niet meer gebruiken als typering voor mensen die in mijn ogen geen positieve bijdrage aan de samenleving leveren.”

Het slachtoffer is blij met de brief, zo laat hij weten aan RTV Noord-Holland. „Excuses hoef ik niet te hebben, ik vraag vooral begrip. Niemand realiseert zich dat er een familie achter de term ‘tokkie’ zit. Ik was als de dood dat het als oneliner in de campagne voor de verkiezingen gebruikt zou gaan worden.”

In de Dikke van Dale

Toch is het nog maar de vraag wat Tokkie hiermee opschiet. De term is immers al even opgenomen in de Dikke van Dale. Tokkie wordt in het grote woordenboek beschreven als ‘asociale persoon, met name iemand die in zijn woonomgeving voor overlast zorgt’.

Tokkie heeft die slechte naam te danken aan naamgenoten van hem. In 2003 werd er een tv-serie gemaakt over de familie Ruijmgaart-Tokkie, ook wel de Tokkies genoemd. Zij stonden te boek als huurders waar niemand naast wilde wonen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rutte stopt met ‘tokkies’ na klacht Tokkie
Sluiten