Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 22 jun 2016 / 18:53 uur

’Rookverbod op terras is volgende stap’

Clean Air Nederland wil dat rookruimtes in de horeca en andere openbare ruimtes afgeschaft worden. Om dat te bewerkstelligen, dient donderdag een rechtszaak tegen de Nederlandse Staat. En daar eindigt het niet mee. „We moeten helemaal af van roken bij mensen in de buurt, zij het in openbare gebouwen, pretparken of voetbalstadions”, zegt voorzitter Tom Voeten.

Is jullie zaak wel haalbaar?

In 2014 heeft de Hoge Raad uitgesproken dat roken in de gehele horeca niet is toegestaan. Dus ook niet in rookruimtes. De regering heeft de uitspraak van de Hoge Raad verkeerd geïnterpreteerd. Hetzelfde geldt voor rookruimtes in publieke gebouwen. Hiervoor heeft Nederland het Kaderverdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) getekend dat roken in alle openbare ruimtes verbiedt. Als de rechter ons nu gelijk geeft, moeten rookruimtes in bijvoorbeeld ziekenhuizen en overheidsgebouwen ook afgeschaft worden.

Is een rookverbod op het terras de volgende stap?

Deze zaak gaat specifiek over rookruimtes, maar onze doel is om overal hinder door roken te voorkomen. Wij gaan dus zeker na deze zaak verder. Je kunt op je klompen aanvoelen dat het terras het volgende knelpunt is waar we op terugkomen. Zolang er overlast is, zullen we optreden waar we kunnen.

Gaat een rookverbod op de stoep voor openbare gebouwen zoals in Amerika te ver?

Nee, dat gaat zeker niet te ver voor ons. Wij willen aankaarten dat overlast van tabaksrook niet alleen hinderlijk, maar ook ziekmakend is. Wij vinden het eigenlijk jammer dat er steeds kleine gebiedsverboden aangewezen moeten worden. We zien liever dat de overheid stuurt op bewustwording, dat het niet normaal is dat je rookt in de buurt van anderen. Dan zijn verboden die lastig te handhaven zijn en veel discussie oproepen helemaal niet nodig.

Rokers mogen dus alleen nog thuis roken?

We willen dat het normaal wordt dat er niet gerookt wordt in de buurt van anderen. Dus ook niet in pretparken of voetbalstadions. Met bewustwording kom je een stuk verder dan met gebiedsverboden. Deze trend is ook wel gaande, maar de lobby vanuit de tabaksindustrie is sterk. Als die er niet was, dan zouden nicotineverslaafden in hetzelfde hokje gezet worden als harddrugsverslaafden. Onze strijd is niet tegen rokers. Zij zijn de grootste slachtoffers.

In deze zaak richten jullie de aandacht vooral op de horeca. Waarom?

Hier ontstaan de grootste problemen. Ook buiten de rookruimtes bevat de lucht veel kankerverwekkende rookdeeltjes en ook personeel moet hier naar binnen. Daarnaast voelen rokers zich een paria en je hoort steeds meer uitbaters klagen dat zij als politieagent moeten optreden, terwijl dit tegenstrijdig is met de gastvrijheid die zij willen uitstralen. Iedere wet met uitzonderingen is gedoemd om te mislukken.

KHN: wat een belachelijk idee

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt het een „belachelijk idee” dat rookruimtes afgeschaft zouden worden. „Er zijn rokers en niet-rokers. Die vrijheid hebben we in Nederland”, zegt Joris Prinssen, KHN-woordvoerder. „Wij willen hen beiden faciliteren. De niet-rokers door ervoor te zorgen dat ze er geen last van hebben, en de rokers door ze een mogelijkheid te bieden om te roken zonder dat iemand daar last van heeft.” Van alle kroegen en discotheken in Nederland heeft 25 procent een rookruimte. Zowel het publiek als de locatie maakt dit noodzakelijk, meent Prinssen. „Als je naar de gehele horeca kijkt, dan heeft slechts 5 procent een rookruimte.

De rust na de invoering van het rookverbod was net teruggekeerd. Het verbod heeft zich eindelijk gesetteld. We zien dat zowel de roker als de niet-roker zich er op dit moment prettig bij voelt. De horeca heeft fors geïnvesteerd om aan alle wetgeving en regels te voldoen. Het is belachelijk dat zo’n klein clubje op deze manier probeert in te grijpen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
’Rookverbod op terras is volgende stap’
Sluiten