Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 6 jun 2016
Leestijd: 3 minuten

Rockfan en vliegtuigspotter samen voor Ed Force One

Ruim twintig minuten voor de geplande aankomsttijd doemt het gevaarte op. Een witte Boeing 747-400. Zwarte stickers vormen de bandnaam ‘Iron Maiden’. Mascotte Eddie, een monsterachtig verschijnsel, schittert op de vliegtuigstaart. Telelenzen worden scherp gedraaid. ‘Ah’s en oh’s’ doemen op uit de mond van vliegtuigspotters. Net als veelvuldig het woord ‘Fuck’ (dat zijn de hardrockfans).

Iron Maiden

Je hebt heavymetalbands en je hebt Iron Maiden. Laatstgenoemde is er een in de categorie: wij zijn hardrocksterren en vliegen de wereld rond in onze eigen Boeing 747-400 met zanger Bruce Dickinson als piloot.

Maandag landde het nieuwe vliegtuig van de band op Schiphol.

Voor een veertigtal gelukkige vliegtuigspotters en Iron Maidenfans gebeurde dat op de Buitenveldertbaan. „Kippenvel. Kip-pen-vel. Ja, gewoon kippenvel”, veel meer weet Pim Klunder (Iron Maidenfan en vliegtuigfan) nog even niet uit te brengen. Hij had geluk. Met 140 kilometer per uur racete hij van de Kaagbaan naar de Buitenveldertbaan, door het labyrint aan wegen rond Schiphol.

Paniek

Lange tijd werd aangenomen dat de hardrocksterren op eerstgenoemde baan zouden landen. Pas een klein half uur voor de landing tweette Schiphol de juiste baan. En zo werd de landing van de Boeing van Iron Maiden voor menig fan een vervlogen droom.

Sebastiaan Huizinga was te laat

„Heb ik ‘m echt gemist?” Sebastiaan Huizinga, herhaalt de vraag een keer of vier. Het antwoord blijft hetzelfde. Met z’n Iron Maidenshirt veegt hij het zweet van z’n voorhoofd. „Ik stond bij die andere baan. Zag te laat dat het deze baan zou worden. Kut. Heb ik ‘m echt gemist?”

Een paar meter verderop ervaart Dion Makantanis, in rockoutfit, hetzelfde gevoel. „Wat een verspilling van mijn tijd. En geld.” Vanuit Utrecht had hij de bus, trein en opnieuw een bus genomen om de Boeing ofwel: ‘Ed Force One’ van de mannen te kunnen zien landen.

Dion Makantanis miste de landing ook

Hijgend en uitgeput staat ook Timo Nijkamp als vliegtuigspotter tussen de hardrockfans te staren naar de lege landingsbaan voor hem. „Ik ben met 30 kilometer per uur hierheen gefietst. Vanuit Bloemendaal, gelijk na schooltijd. Als ze op de doorgegeven tijd waren geland, had ik het gehaald. Balen. Echt balen. Dit is een bijzonder toestel, hoor. Dat had ik willen zien.”

Hoop

Maar een paar minuten na de eerste teleurstelling doemt hoop op. Het gevaarte moet tenslotte toch ergens parkeren, zo redeneren teleurgestelde fans hardop. Er worden straten genoemd. Kansberekeningen gemaakt. En gegokt.

Een gok die voor Iron Maidenfan van het eerste uur Makantanis en vliegtuigspotter Nijkamp (met fiets) goed uitpakt. Een kilometer of acht verder vinden ze het bakbeest keurig geparkeerd langs een hek op het Schipholterrein. „Dit is nog beter dan ‘m zien landen”, zucht Makantanis opgelucht. Net als een man of vijftig maken ze tussen het gaas van het hek door toch nog dat o zo gewilde plaatje. „En woensdag naar het concert!”, roept Makantanis tevreden. Voor Nijkamp ligt een ander hoogtepunt in het verschiet: „Donderdag de Boeing zien opstijgen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Rockfan en vliegtuigspotter samen voor Ed Force One
Sluiten