Metro
Metro Nieuws 13 jun 2016 / 08:30 uur

Relschoppers Geldermalsen naar gevangenis

Vier mannen die aan rellen meededen die op 16 december een raadsvergadering verstoorden over de opvang van 1500 asielzoekers in Geldermalsen, moeten de gevangenis in. De rechtbank in Arnhem veroordeelde de mannen maandag tot celstraffen tot zes maanden. De mannen waren niet aanwezig in de rechtszaal.

Een vijfde man kreeg een taakstraf van 100 uur opgelegd. De vijf mannen van twintig tot en met 53 jaar oud behoren tot een groep van in totaal 32 verdachten die door het Openbaar Ministerie zijn vervolgd. Deze vijf mannen hadden volgens justitie het grootste aandeel in de ongeregeldheden. De rechtbank sprak van ‘een sfeer van geweld en intimidatie’. Een deel van de celstraffen is voorwaardelijk opgelegd.

Andere verdachten moeten later voor de rechter verschijnen. Maandag moeten ook negen andere personen zich verantwoorden voor de ongeregeldheden in de Gelderse plaats.

‘Schending rechtsstaat’

Tijdens de rellen werd gegooid met betonblokken, glaswerk, vuurwerk en straatstenen. Er werd ook een nitraatbom afgestoken. De menigte was woedend om de mogelijke komst van asielzoekers naar hun woonplaats. Ze gingen de politie en ME te lijf, die moeite hadden de relschoppers buiten het gemeentehuis te houden, waar de raadsvergadering bezig was. De raadsleden werden uit voorzorg in veiligheid gebracht.

De rechtbank noemde het verstoren van een raadsvergadering een schending van de democratische rechtsstaat. Drie van de vijf verdachten zijn daarvoor veroordeeld. ,,Dit raakt de fundamenten van de rechtsstaat.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Relschoppers Geldermalsen naar gevangenis
Sluiten