Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 9 jun 2016 / 13:09 uur

Pasgeboren orang-oetan Sabbar doet zijn naam eer aan

Van kinderen tot cameraploegen, rijen dik stonden ze woensdagochtend voor het buitenverblijf van de orang-oetans in Ouwehands Dierenpark. Het pasgeboren babyaapje Sabbar kwam namelijk voor de eerste keer buiten zijn hok en hij deed zijn naam meteen eer aan.

Sabbar is namelijk Indonesisch voor ‘geduld’ en dat hadden de bezoekers van het dierenpark in Rhenen wel nodig. De entree van de kleine Sabbar was gepland voor 11.00 uur, maar moederaap Jewel was duidelijk niet echt gediend van alle camera’s op haar kleine. Een paar keer kwam ze naar buiten, met Sabbar om haar buik geklampt en grote zus Daya in haar kielzog, om vervolgens weer net zo snel het binnenverblijf in te vluchten.

Heel bijzonder

Sabbar werd op 11 mei geboren en is het vijfde jong voor moeder Jewel. Vier jaar geleden werd Jewel moeder van Daya, het eerste meisje in dertig jaar dat in de zoo geboren werd. In principe is het normaal dat een vrouwtje elke vier à vijf jaar werpt, maar toch is de geboorte van een nieuwe orang-oetan heel bijzonder.

„Het blijft altijd bijzonder, en we zijn heel blij dat er weer een orang-oetan geboren is”, vertelt apenverzorger Jord de Meijer aan Metro. „Het is natuurlijk een bedreigde diersoort dat door ontbossing steeds minder leefgebied heeft, het gaat heel slecht. We zijn dus heel blij dat we op deze manier aan het behoud kunnen bijdragen.”

Aanhankelijk

Voorlopig zit Sabbar nog even in een apart verblijf, samen met zijn moeder en zus. Pas wanneer hij wat groter is, voegt het drietal zich weer bij de rest van de orang-oetans. Dat heeft te maken met de lange zoogtijd van orang-oetans, die het eerste jaar heel dicht bij hun moeder blijven. De Meijer denkt dat Sabbar het wel fijn vindt bij zijn mama aan de buik. „Sabbar is een mannetje en die zijn veel aanhankelijker, daarin zie je een verschil met Daya. Maar ik denk dat zijn zusje hem op een gegeven moment wel mee naar buiten zal trekken, om te spelen.”

Bekijk hier de hele livestream nogmaals.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Pasgeboren orang-oetan Sabbar doet zijn naam eer aan
Sluiten