Puck Roest
Puck Roest Nieuws 29 jun 2016 / 09:20 uur

Orang-oetan zit ruim 19 jaar vast in te kleine kooi

Ruim 19 jaar duurde het voordat orang-oetan Krismon gered werd uit zijn verschrikkelijke leefomgeving. De mensaap werd op jonge leeftijd in een kooi gestopt, maar kon er vervolgens niet meer uit omdat hij te groot was geworden. Hij paste gewoonweg niet meer door het deurtje van de kooi. Vorige maand werd het dier bevrijd door een reddingsteam.

Foto: The Orangutan Project

In 1997 werd de moeder van Krismon vermoord en werd het dier verkocht aan een gezin uit de stad Kabanjahe in Noord-Sumatra. De eerste paar maanden behandelden zijn baasjes hem als een mensenkind. Hij verbleef in het huis en speelde met de kinderen. Maar naarmate hij ouder werd, besefte het gezin dat die situatie niet houdbaar was. Ze sloten Krismon daarom op in een kooi.

Nooit leren klimmen

De orang-oetan werd in een kleine kooi in de tuin gezet. Op jonge leeftijd paste hij nog gemakkelijk door de smalle deur, maar omdat hij de jaren daarna nog flink groeide, kwam hij vast te zitten. Er werd amper nog omgekeken naar Krismon. Bovendien kon hij zich nauwelijks bewegen in de kooi. Hierdoor leerde hij nooit om te klimmen en had hij amper ruimte om te liggen en uit te rusten.

Foto: The Orangutan Project

„Ik vind het nog steeds schokkend dat zo’n grote orang-oetan in zo’n kleine kooi werd gehouden”, vertelt Panut Hadisiswoyo, oprichter van Orangutan Information Centre (OIC), tegen blog Changing Times. „Het is afschuwelijk.”

Na jaren van ellende gaat nu eindelijk weer wat beter met Krismon. Hij werd overgeplaatst naar een opvang op Sumatra waar hij wordt behandeld. Als hij volledig hersteld, kan hij mogelijk terug in de wildernis in. Als dat niet lukt, zoeken de medewerkers van de opvang een veilig thuis voor mensaap.

Foto: The Orangutan Project

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Orang-oetan zit ruim 19 jaar vast in te kleine kooi
Sluiten