Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 13 jun 2016 / 15:39 uur

Opluchting in zaak Laura: ‘had anders kunnen gaan’

Opluchting, dat is wat overheerst nadat Laura maandag te horen heeft gekregen dat ze Qatar mag verlaten. Opluchting bij onder meer haar moeder en de minister van Buitenlandse Zaken, maar ook bij Nederlandse rechtsgeleerden, gespecialiseerd in de Islamitische wetgeving. Die stellen dat dit ook anders had kunnen aflopen.

‘Goed vanaf gekomen’

„Ondanks dat we niet precies weten wat daar gebeurd is, kunnen we concluderen dat Laura er goed vanaf is gekomen, vergeleken met de straf die haar boven haar hoofd hing”, zegt Maurits Berger, hoogleraar aan de Universiteit Leiden en gespecialiseerd in onder meer de Islamitische wetgeving.

De 22-jarige Nederlandse Laura werd door de rechtbank in Qatar schuldig bevonden aan buitenechtelijke seks en openbaar alcohol drinken. Ze kreeg een voorwaardelijke celstraf van een jaar en een boete van omgerekend 750 euro.

Vast in Doha

Laura’s verhaal kwam vrijdag naar buiten, ze zat toen sinds maart vast in Doha, de hoofdstad van Qatar, nadat zij naar eigen zeggen aangifte had willen doen van verkrachting. Vervolgens werd zij beschuldigd van buitenechtelijke seks. Iets wat strafbaar is in de Golfstaat.

Ook de man die zij beschuldigt van verkrachting werd maandag, net als Laura, veroordeeld voor buitenechtelijke seks en het drinken van alcohol op een publieke plek. Maar niet voor verkrachting. Zijn verweer luidde dat Laura vrijwillig seks met hem had en er zelfs geld voor wilde.

Zweepslagen

Ondanks dat de man voor dezelfde overtreding als Laura werd veroordeeld, kreeg hij een andere straf: honderd zweepslagen voor buitenechtelijke seks en veertig zweepslagen voor alcohol drinken.

Een straf die Laura volgens Berger zeker ook had kunnen krijgen. „In de Islamitische wetgeving komt het voor dat vrouwen zelfs zwaarder gestraft worden dan mannen voor dezelfde overtreding. Daarom is er vooral opluchting bij mij.”

Druk

Mogelijk speelt diplomatieke druk een rol in de ‘mildere straf’ voor Laura, denkt Jan Michiel Otto, collega-professor aan de Universiteit Leiden. „De indruk die ik krijg, is dat Qatar geen zin had in grote buitenlandse conflicten en daarom deze dame heeft laten gaan. De Nederlandse ambassade heeft zich hier ongetwijfeld voor ingezet. De man die de zweepslagen krijgt, heeft geen regering die voor hem opkomt en hij zal als voorbeeld moeten dienen voor de strenge Islamitische benadering van dit soort overtredingen.”

Opgevangen en naar huis

De Nederlandse ambassadeur in Qatar was bij de rechtszaak en heeft Laura opgevangen. „We gaan ervoor zorgen dat zij zo snel mogelijk naar huis kan”, liet een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag weten. Wanneer dit is, is niet bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Opluchting in zaak Laura: ‘had anders kunnen gaan’
Sluiten