Metro
Metro Nieuws 22 jun 2016 / 09:13 uur

Gearresteerd duo zette 300 kinderen aan tot diefstal

De politie heeft twee mensen aangehouden die verdacht worden van het verhandelen van in ieder geval 300 kinderen in Europa. In Nederland gaat het op dit moment om zeker twintig kinderen, maar dat zijn er waarschijnlijk meer. „Ik heb het idee dat dit het topje van de ijsberg is, dat er nog meer kinderen in Nederland slachtoffer zijn’’, zegt officier van justitie Warner ten Kate.

De verdachten komen uit voormalig Joegoslavië en zijn hoogstwaarschijnlijk onderdeel van een groter netwerk. De twee werden gearresteerd in Barcelona, waar de politie in een „junkpand” zes kinderen aantrof in de leeftijd tot en met 15 jaar. Onder hen was ook een baby. Inmiddels zijn vijf van de kinderen in Nederland in veiligheid gebracht.

Kinderen bevrijden

Het verhaal begon vorig jaar lente. De politie ontdekte toen dat kinderen (voornamelijk afkomstig uit Oost-Europa, vandaar ook de samenwerking met teams aldaar) ingezet werden voor diefstal en zakkenrollen op plekken als Amsterdam CS. Volgens het onderzoeksteam is er zicht op vier netwerken die hier en in het buitenland actief zijn. De prioriteit van het team is om de kinderen te bevrijden, maar ook verantwoordelijke netwerken moeten opgerold worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gearresteerd duo zette 300 kinderen aan tot diefstal
Sluiten