Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 21 jun 2016 / 13:43 uur

Honden levend gevild tijdens omstreden festival

Ondanks hevige kritiek is in China het jaarlijkse hondenvleesfestival van start gegaan. Dat vindt traditiegetrouw plaats in het zuiden van China in de plaats Yulin. De verwachting is dat zo’n 10.000 honden en katten zullen worden gedood en opgegeten tijdens het 10-daagse festijn. Maar wat is dit omstreden festival precies?

Wat houdt het festival in?

Tijdens het Yulin hondenvleesfestival verzamelen mensen zich om onder meer hond en kat te eten, vaak in combinatie met het nuttigen van lokale sterke drank.

Het eten van hondenvlees is een traditie die dateert van zo’n 500 jaar terug. In China, Zuid-Korea en andere landen was men ervan overtuigd dat het eten van hondenvlees hitte weert in de zomermaanden. Het festival in Yulin is echter relatief nieuw en bestaat pas enkele jaren.

Wat gebeurt er met de dieren?

Tijdens het hondenvleesfestival worden de dieren gedood en vervolgens klaargemaakt voor consumptie. Bewoners en verkopers in Yulin beweren dat dit allemaal op een menselijke manier gebeurd, maar critici beweren anders. Soms zouden dieren zelfs dood worden geslagen of levend worden gekookt.

Voorafgaand aan het festival worden de honden vastgehouden in kleine, krappe kooien, vaak met meerdere soortgenoten. Opvallend is dat sommige honden halsbanden dragen; de verhalen gaan dan ook dat veel van de honden gestolen huisdieren zijn.

De honden worden vaak vanuit andere steden overgebracht in overvolle vrachtwagens en onder onhygiënische omstandigheden, waardoor ziektes zich gemakkelijk verspreiden. Volgens de campagnegroep Stop Yulin Forever krijgen de dieren dagenlang geen eten en drinken.

Waarom stopt het dan niet?

De stad Yulin verklaarde in 2014 dat het hondenvleesfestival een traditie is van een klein deel van de bevolking en dat het stadsbestuur daar verder niets mee te maken heeft.

Ook de overheid grijpt niet in; het verkopen van hondenvlees is namelijk legaal in China. Jaarlijks worden naar schatting 10 miljoen honden gedood voor menselijke consumptie.

Heeft de kritiek invloed?

Verschillende dierenrechtenorganisaties willen het festival stoppen. Samen hebben zij een petitie bij de stad ingediend.

De mondiale kritiek zou ertoe leiden dat steeds meer mensen in China zich tegen het festival keren. Volgens het Chinese persbureau Xinhua zou 64% van de mensen tussen de 16 en 50 jaar een permanent einde van het festival steunen. Bovendien zou 51,7% voorstander zijn van het definitief verbieden van handelen in hondenvlees; 69,5% daarvan zou zelfs beweren nooit hondenvlees te hebben gegeten.”

Dat er ook Chinezen zijn die met de dieren te doen hebben, blijkt wel uit het verhaal van Yang Xiaoyun. De 65-jarige Chinese trok vorig jaar haar portemonnee om honderd honden en katten van de slacht te redden.

Tegenover AFP beweerde een verkoper van hondenvlees echter het tegenovergestelde: „Door de protesten weten meer mensen dat Yulin een hondenvleesfestival heeft. Dus iedereen komt langs om het te proberen”, beweert hij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Honden levend gevild tijdens omstreden festival
Sluiten