Metro
Metro Nieuws 13 jun 2016 / 18:00 uur

Obama: dader schietpartij Orlando handelde alleen

De man die zondag in een nachtclub in Orlando een bloedbad aanrichtte, werd beïnvloed door extremisten. Er zijn echter geen aanwijzingen dat Omar Mateen deel uitmaakte van een grotere groep. Dit zei de Amerikaanse president Barack Obama maandag over de bloedigste schietpartij die één dader ooit heeft aangericht in de VS.

Het ziet er volgens Obama naar uit dat Mateen in zijn eentje handelde. Er zijn geen aanwijzingen dat hij in opdracht van derden de aanslag heeft gepleegd. Mateen, geboren en getogen in Florida, werd eerder door de FBI ondervraagd over mogelijke sympathie voor jihadisten. Dat leverde geen serieuze verdenkingen op en Mateen kon als beveiliger legaal over vuurwapens beschikken.

Strenger toezicht

Obama herhaalde zijn standpunt dat er veel strenger toezicht moet komen op vuurwapenbezit. „Het moet voor gestoorde individuen erg moeilijk worden om aan krachtige vuurwapens te komen.” Obama’s partijgenoot en mogelijk opvolger Hillary Clinton drong daar na het bloedbad ook op aan. De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump stelde dat er minder slachtoffers waren geweest als meer mensen bewapend waren en de schutter hadden uitgeschakeld. Het probleem is niet het wapenbezit, maar de radicale islam, aldus Trump.

#GaysBreakTheInternet

Op sociale media is de hashtag #GaysBreakTheInternet inmiddels al een halve dag trending. Homo’s, lesbiennes, transseksuelen en panseksuelen van over de hele wereld delen foto’s van zichzelf om te laten weten dat ze trots zijn wie ze zijn. In verschillende steden kleuren belangrijke gebouwen daarnaast in alle kleuren van de regenboog, om steun te betuigen aan de slachtoffers en de LGBT-scene in zijn geheel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Obama: dader schietpartij Orlando handelde alleen
Sluiten