Carolien Tsao
Carolien Tsao Nieuws 7 jun 2016 / 13:57 uur

Nóg een maatregel: Jumbo haalt sigaretten uit zicht

Er worden steeds meer maatregelen getroffen om jongeren van het roken af te houden. Zo zijn click-sigaretten uit de productie gehaald en zullen sigarettenpakjes voortaan bedrukt worden met horrorplaatjes.

Ook supermarktketen Jumbo neemt een maatregel. Vanaf dinsdag worden in alle 581 filialen de tabakswaren verstopt achter deurtjes van matglas waar met grote letters ‘tabak’ op staan. Echter klinkt er kritiek op deze ingreep van de keten, schrijft RTL Nieuws. Want gaat dit het probleem wel verhelpen?

Discussie

„Vanzelfsprekend zorgen we er natuurlijk wel voor dat klanten nog steeds terechtkunnen bij Jumbo voor al hun boodschappen, dus ook voor diverse rookwaren”, aldus directeur Frits van Eerd. Hij verklaart dat de supermarkt mee wil gaan in de maatschappelijke discussie over zichtbare verkoop van tabak.

Toch is Jumbo niet de eerste die de maatregel instelt: Lidl heeft het al in haar winkelbeeld opgenomen en ook Albert Heijn en Plus doen momenteel een proef.

La

Volgens Marc Willemsen, bijzonder hoogleraar tabaksontmoediging, zijn het allemaal stappen in de goede richting, maar eigenlijk zouden er in supermarkten helemaal geen sigaretten meer verkocht moeten worden, vindt hij. „Er moet goed gekeken worden op welk manier de sigaretten verstopt worden. Dat het echt niet zichtbaar is. Beter is om ze pakjes ergens in een la te stoppen, want dan kunnen klanten het echt niet zien. Vooral voor jongeren en mensen die willen stoppen met roken zal het goed zijn dat ze niet in de verleiding komen.”

Geen nut

De matglazen deurtjes van Jumbo hebben volgens de hoogleraar geen zin, omdat je hierdoor wel laat zien dat je sigaretten verkoopt en alleen de horrorplaatjes verbergt. „Dus de verleiding blijft.”

KWF Kankerbestrijding is het hiermee eens, omdat de contouren en kleuren van de pakjes zichtbaar blijven. „Dat gaat niet ver genoeg.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nóg een maatregel: Jumbo haalt sigaretten uit zicht
Sluiten