Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 5 jun 2016 / 15:30 uur

Nieuw apparaat helpt ebola binnen uur te detecteren

Bij een eventuele nieuwe ebola-epidemie is het in het vervolg mogelijk makkelijker en sneller vast te stellen of iemand het virus heeft. Wetenschappers van een Chinese universiteit hebben een instrument ter grootte van een mobieltje ontwikkeld waarmee medici binnen een uur kunnen vaststellen of iemand ebola heeft. Dat meldt CCTV.

Het apparaat is een snel alternatief voor de normale methode die wordt gehanteerd, de zogenaamde ‘reverse-transcription polymerase chain reaction’. Bij die methode is een speciaal laboratorium nodig en duurt het uren voor er resultaten zijn.

Het bewuste apparaat.

Afgelegen plekken

Het apparaatje is gemaakt door Pavel Neuzil, een professor aan de Northwestern Polytechnical University (NPU) in Xi’an, in de Chinese provincie Shaanxi. Het handige apparaatje is vooral bedoeld om gebruikt te worden op afgelegen plekken.

Met 80 gram is het apparaat licht. Belangrijker nog: binnen 37 minuten is er een uitslag. Bovendien kan met een apparaat gelijktijdig vier verschilelnde RT-PCR’s worden uitgevoerd op twee controle- en twee patientenbloedmonsters.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuw apparaat helpt ebola binnen uur te detecteren
Sluiten