Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 10 jun 2016 / 15:49 uur

Nederlandse vast in Qatar na vermeende verkrachting

Een Nederlandse vrouw zit sinds maart vast in Qatar, nadat zij verkracht zou zijn in de hoofdstad Doha.

De 22-jarige Laura de B. uit Utrecht was met een vriendin op vakantie in de oliestaat. Ze vermoedt dat er iets in haar drankje is gedaan, want ze werd de volgende ochtend wakker in een voor haar vreemd appartement. Daar zou ze zijn verkracht.

Strafbaar

Die ochtend ging ze meteen naar het politiebureau om aangifte te doen, maar tot haar grote schrik werd ze zelf gearresteerd. Haar situatie wordt namelijk beschouwd als buitenechtelijke seks en dat is strafbaar in Qatar. Zij én de dader zitten – weliswaar gescheiden – al sinds maart vast. Als ze schuldig wordt bevonden hangt De B. een gevangenisstraf van één tot drie jaar boven het hoofd.

Traumatisch

De Nederlandse advocaat Brian Lokollo is benaderd door de moeder van de vrouw, omdat De B. in Qatar tot voor kort geen juridische bijstand kreeg. „Ze klinkt monter, maar schaamt zich enorm”, vertelt hij aan Metro. „Ze heeft het idee dat als ze terug naar Nederland komt, iedereen haar met de nek aan zal kijken, terwijl zij zelf het slachtoffer is.”

De jonge vrouw is al enkele keren voorgeleid, maar de zittingen zijn in het Arabisch, een taal die zij zelf niet spreekt. Volgens Lokollo wordt de vrouw door de officier van justitie in Qatar onder druk gezet om papieren te ondertekenen, vermoedelijk een schuldbekentenis. Een „traumatische ervaring” voor de vrouw, aldus Lokollo. Daarnaast wordt ze lastig gevallen door familie van de dader, die eist dat ze met haar verkrachter trouwt. Dit zou de enige manier zijn om haar én de dader vrij te krijgen.

Advocaat

De Nederlandse ambassade in Doha is op de hoogte van de zaak, maar de vrouw stelt dat ze niet of nauwelijks door de ambassade wordt geholpen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt er echter alles aan te doen om de Nederlandse bij te staan, maar kan zich niet mengen in de rechtsgang. „We hebben haar een lijst met advocaten gegeven, hebben haar meerdere keren bezocht en hebben haar haar koffer gebracht", vertelt Daphne Kerremans, woordvoerder van het ministerie. „We hebben begrepen dat ze nu zelf een advocaat heeft gekozen, maar daar hebben we nog geen contact mee gehad.”

Zitting

Op maandag 13 juni wordt de zaak voortgezet, maar De B. heeft geen idee of het om een hoorzitting gaat, of dat ze al een vonnis te horen krijgt. „Ze tast volledig in het duister, omdat ze niet weet wat haar staat te gebeuren. Het zou zomaar kunnen dat ze nog van andere feiten wordt verdacht, maar dat weet ze niet”. Ook Kerremans durft nog geen uitspraken te doen over het verloop van de zaak. „Het verweer van de verdachte is dat de vrouw vrijwillig seks met hem heeft gehad en dat ze er zelfs geld voor heeft gevraagd, dus het onderzoek is nog in volle gang. We moeten afwachten hoe de zitting van maandag verloopt". Bij deze zitting zal een medewerker van de ambassade aanwezig zijn, om Laura bij te staan.

Reageer op artikel:
Nederlandse vast in Qatar na vermeende verkrachting
Sluiten