Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 28 jun 2016 / 19:04 uur

Nederlandse F-16’s stoppen met IS-missie

De Nederlandse F-16’s zijn dinsdag gestopt met de missie tegen Islamitische Staat in Syrië en Irak. De zes Nederlandse vliegtuigen die deelnamen aan de missie, komen donderdag terug in Nederland. De Nederlandse bevelhebber heeft het commando overgedragen aan zijn Belgische collega.

De F-16’s zijn de afgelopen twee jaar ingezet om grondtroepen van onder meer het Iraakse leger te ondersteunen. Ook zijn er aanvallen uitgevoerd op doelen in Irak en het oosten van Syrië, waarbij voornamelijk de aanvoerlijnen van IS verstoord moesten worden. Ook zijn opslagplaatsen van de terreurgroep bestookt. In totaal zijn er 2100 missies uitgevoerd, waarbij 1800 keer wapens zijn ingezet.

De Nederlandse gevechtsvliegtuigen komen dus terug naar Nederland, net als tweehonderd militairen. Maar dat wil niet zeggen dat de Nederlandse missie helemaal stopt. In de afgelopen twee jaar zorgden de Belgen voor de beveiliging van de Nederlandse vliegtuigen. Die rollen worden nu omgedraaid: de Belgen gaan luchtaanvallen uitvoeren, en de Nederlanders zorgen voor de beveiliging. Ook worden er Koerdische strijders en Iraakse eenheden getraind.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederlandse F-16’s stoppen met IS-missie
Sluiten