Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 16 jun 2016
Leestijd: 1 minuut

Nederland aantrekkelijk voor Oost-Europese bendes

Het aantal winkels dat wordt overvallen in Nederland neemt opnieuw af. De aanpak van rondtrekkende bendes blijkt daarentegen onvoldoende, meldt Detailhandel Nederland.

Oost-Europese bendes

Hoewel het aantal winkeliers dat slachtoffer werd van een overval flink is gedaald door de jaren heen, neemt het aantal Oost-Europese verdachten van winkeldiefstal niet af. „Nog steeds wordt Nederland gezien als een aantrekkelijke plek voor Oost-Europese bendes om winkeldiefstal te plegen,” aldus Bert van Steeg, secretaris winkelcriminaliteit van Detailhandel Nederland.

De aanpak van rondtrekkende bendes krijgt nog te weinig aandacht terwijl de impact op de samenleving groot kan zijn. Volgens Detailhandel Nederland ondervinden winkeliers dagelijks de gevolgen van deze georganiseerde vorm van winkeldiefstal.

Gezamenlijke aanpak

Het aantal winkeliers dat slachtoffer werd van een overval is sterk gedaald van 900 in 2010 naar 310 in 2015. Detailhandel Nederland stelt dat een gezamenlijke aanpak van overvallen de sleutel tot succes is, en dat is nu ook het plan bij rondtrekkende bendes. „Er is een gestructureerde samenwerking tussen politie, justitie en Detailhandel nodig,” aldus van Steeg tegenover Metro.

Een voorbeeld hiervan is het creëren van een centrale plek om de beelden van winkeliers te delen volgens Van Steeg: „De politie kan bendes makkelijker opsporen als zij een goed beeld krijgen van wie deze mensen zijn. Het OM kan er dan voor zorgen dat de juiste straffen worden gegeven."

Op deze manier wordt het ook voor de rondtrekkende bendes duidelijk dat diefstal in Nederland niet loont. Van Steeg: „Als de bendes het gevoel hebben dat zij actief worden opgespoord, zullen ze het idee krijgen dat het onverstandig is om Nederlandse winkels te overvallen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nederland aantrekkelijk voor Oost-Europese bendes
Sluiten