Kaylee Kotoun
Kaylee Kotoun Nieuws 3 jun 2016 / 15:07 uur

Naar de wc zonder gêne

Na de grote ophef in de staat North-Carolina in Amerika over genderneutrale toiletten is het gesprek ook in Nederland aangewakkerd. Zo zou er veel weerstand zijn vanuit transgenders om de keuze die hun wordt opgelegd tijdens het toiletbezoek.

Uit onderzoek is gebleken dat ze zich niet op hun gemak voelen met de bordjes M/V bij de wc’s. Om ervoor te zorgen dat transgenders ook zonder gêne hun behoefte kunnen doen, is er een proef gestart met genderneutrale toiletten op de Universiteit Leiden.

Welkom voelen

De universiteit heeft besloten om twee toiletten in het gebouw om te zetten tot genderneutrale wc’s, dus zonder aanduiding man/vrouw erop. „De universiteit vindt diversiteit en inclusiviteit belangrijk. Iedereen vanuit elke religie, cultuur en ook gender en/of geaardheid kan zich welkom en thuis voelen bij ons.”

De opleiding heeft voor dit doel onder meer een ‘Diversity Officer’ aangesteld. Die organiseert onder meer geregeld discussiegroepen om behoeften te peilen en daaruit bleek dat de behoefte daadwerkelijk leeft. „Er werd bij een eerste kleine peiling geen weerstand gevonden bij de studenten, vandaar dat besloten werd een proef te houden”, geeft Carolien Overbeeke, woordvoerder van Universiteit Leiden, aan.

Seksuele geaardheid

Na de zomer wordt er gekeken of het genderneutrale toilet een vervolg krijgt. Transgender Netwerk Nederland is in elk geval positief over deze proef. Zo zegt CB Berghouwer, bestuurslid van TNN: „Het genderneutrale toilet heeft lang op zich moeten laten wachten, maar deze proef is een grote stap in de acceptatie van transgenders. We hopen ook dat deze proef het begin zal zijn voor de landelijke genderneutrale toiletten.

Een wc zou namelijk niet specifiek toegewezen moeten worden aan een gender. Zo zou iedereen zich veilig moeten voelen op de wc, ongeacht wat voor geaardheid een persoon heeft. Het idee dat deze genderneutrale toiletten alleen voor transgenders zijn, is dan ook een achterhaald concept. Iedereen is welkom op een genderneutraal toilet. Het hoort dan ook geen issue te worden zoals het wel is in Amerika.”

Toch is er wel wat weerstand op Twitter en is het maar de vraag of de genderneutrale wc door heel Nederland komt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Naar de wc zonder gêne
Sluiten