Metro
Metro Nieuws 22 jun 2016 / 14:23 uur

Mogelijk explosieven langs A12 bij Zoetermeer

Wie gaat graven, vindt nog eens wat. Zo zijn tijdens de voorbereidingen van een faunatunnel langs de A12 tussen Zoetermeer en Pijnacker-Nootdorp twee mogelijke explosieven uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Dat meldt de gemeente Zoetermeer woensdag.

De ijzeren objecten liggen op 5 en 7,5 meter diepte in het grondwater. Uit onderzoek moet blijken of het werkelijk explosieven zijn. Volgens de gemeente is de kans echter groot. Uit historisch onderzoek is namelijk gebleken dat er tijdens de oorlog vliegtuigbommen zijn gevallen in het gebied.

Onderzoek

Aanstaande maandag 27 juni onderzoekt de gemeente of het werkelijk om bommen gaat. Is dat het geval, dan zal de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) de ijzeren gevaartes ontmantelen en verwijderen in de nacht van zaterdag 9 op zondag 10 juli en in de nacht van zaterdag 16 op zondag 17 juli. De EOD kan de objecten niet in één keer weghalen, omdat ze boven elkaar liggen.

Gebied afgesloten

Voor de ontruiming moet het omliggende gebied in een straal van 500 meter worden afgesloten. Dan moet de A12 dicht tussen het Prins Clausplein en de afslag Zoetermeer. Er kunnen dan ook geen treinen rijden. In de gemeente Pijnacker-Nootdorp worden daarnaast tien huizen ontruimd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mogelijk explosieven langs A12 bij Zoetermeer
Sluiten