Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 8 jun 2016

’Maak einde aan het leed van koetspaarden’

In de felle zon een loodzware kar vol toeristen door de stad trekken. Koetspaarden hebben het vooral in het hoogseizoen soms zwaar te verduren. Bij 30 graden of spekgladde bruggen moet er doorgewerkt worden. Welzijnsrichtlijnen voor deze werkpaarden zijn er niet. De Partij voor de Dieren (PvdD) wil dat daarin verandering komt.

„Zelfs bij een gevoelstemperatuur van 55 graden op de Dam hoeft er niet gestopt te worden en moeten de paarden doorwerken. Paarden raken tien keer sneller oververhit dat mensen. Dit kan fatale gevolgen hebben”, zegt Johnas van Lammeren, van de PvdD-fractie in Amsterdam die aandringt op maatregelen.

Temperatuur

Onder andere in Amsterdam, Den Haag en Delft worden paarden ingezet om toeristen en dagjesmensen door de stad te loodsen. Met het toenemende toerisme en de extremere weersomstandigheden, moeten deze koetspaarden beter beschermd worden, meent Van Lammeren. De partij vraagt om richtlijnen op te stellen over onder andere rusttijden, minimum- en maximumtemperaturen en het gewicht van de kar.

Dodelijk

„Wij ontvangen regelmatig berichten van Amsterdammers die zich zorgen maken om paarden die in de volle zon een koets trekken of juist in de kou uitglijden op gladde bruggen. Andere Europese steden hebben wel welzijnsrichtlijnen om koetspaarden te beschermen tegen te zwaar werk. Of vanwege de risico’s en fatale incidenten zelfs een verbod op paardenkoetsen.”

Verplichte rust

In Rome mogen na meerdere dodelijke incidenten tussen 1 juni en 15 september koetspaarden alleen nog maar werken na 18.00 uur. In het Belgische Brugge is in een politieverordening opgenomen dat een koetspaard voor elke dag werken, twee dagen rust krijgt. Uit onderzoek blijkt dat op een warme dag de lichaamstemperatuur van een paard al na 17 minuten gematigde inspanning gevaarlijke hoogtes kan bereiken.

Van Lammeren: „Amerikaanse dierenartsen adviseren daarom al jaren om maximale temperaturen in te stellen voor werk van paarden. Daarbij zijn regels ook goed voor de branche zelf. Zo lijden de goede uitbaters niet onder de slechte.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
’Maak einde aan het leed van koetspaarden’
Sluiten