Metro
Metro Nieuws 13 jun 2016 / 06:05 uur

Laura’s woord tegen dat van vermeende verkrachter

Een zenuwslopende dag voor Laura. De 22-jarige Nederlandse vrouw verschijnt maandag voor de rechtbank in Qatar. Sinds maart zit zij vast in Doha, de hoofdstad van het Arabisch emiraat in het Midden-Oosten. Ze wordt beschuldigd van buitenechtelijke seks. Iets waar in de Golfstaat een gevangenisstraf op staat.

Maandag is het haar woord tegen dat van een Arabier.

‘Verkracht’

Laura zegt te zijn verkracht. Met een vriendin was zij op vakantie in Qatar en een avondje uit in een hotel in de hoofdstad. Volgens Laura is er waarschijnlijk iets in haar drankje gedaan, ze raakte buiten bewustzijn en werd pas weer wakker ergens in een appartement, waar ze was verkracht. De volgende ochtend wilde zij aangifte doen bij de politie, maar werd ze zelf gearresteerd.

‘Betaalde seks’

Ook de man die zij beschuldigt van verkrachting zit vast. Maar zijn verhaal luidt anders. „Het verweer van de verdachte is dat de vrouw vrijwillig seks met hem heeft gehad en dat ze er zelfs geld voor heeft gevraagd”, zegt een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. „Verkrachting is niet bewezen. Er is ook nog geen tenlastelegging.”

Onzekerheid

Wel is Laura al een aantal keer voorgeleid, maar de zittingen zijn in het Arabisch, een taal die zij zelf niet spreekt. Volgens haar advocaat in Nederland, Brian Lokollo, die uit wanhoop door de moeder van Laura is ingeschakeld, wordt Laura door de officier van justitie in Qatar onder druk gezet om papieren te ondertekenen, vermoedelijk een schuldbekentenis. Een „traumatische ervaring” voor de vrouw, aldus Lokollo.

Daarnaast wordt ze lastiggevallen door familie van de verdachte, die eist dat ze met de man trouwt. Dit zou de enige manier zijn om hem en haar vrij te krijgen.

Inhoudelijke behandeling

Maandag vindt voor het eerst een inhoudelijke behandeling van de zaak plaats. „Eerdere zittingen gingen alleen over verlenging van haar voorarrest”, zegt een woordvoerder van het ministerie.

Laura stelt via haar advocaat dat ze nauwelijks geholpen wordt door de Nederlandse ambassade in Qatar. „Ze tast volledig in het duister, omdat ze niet weet wat haar staat te gebeuren”, zegt Lokollo.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt er alles aan te doen om de Nederlandse bij te staan. „We hebben haar een lijst met advocaten gegeven, hebben haar meerdere keren bezocht en hebben haar haar koffer gebracht", zegt een woordvoerder van het ministerie. „De Nederlandse ambassade in Doha heeft wekelijks telefonisch contact met de vrouw, ook zijn vertegenwoordigers steeds aanwezig geweest in de rechtbank.”

Politiek

Ook de Nederlandse politiek bemoeit zich met de zaak, sinds deze vrijdag in de publiciteit kwam. Verschillende partijen hebben gezamenlijk spoedvragen ingediend.

De Tweede Kamer wil weten of het verhaal van Laura, dat ze na aangifte van verkrachting is opgepakt, klopt. Ook zijn er vragen over wat de Nederlandse ambassade in Doha doet om haar te helpen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Laura’s woord tegen dat van vermeende verkrachter
Sluiten