Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 28 jun 2016

Laatste blog overleden alpinist: Ben ik verslaafd?

De familie van de overleden Nederlandse bergbeklimmer Eric Arnold heeft zijn allerlaatste blog online gezet. Arnold schreef het stuk voordat hij de Mount Everest ging beklimmen. Hij haalde – voor het eerst – de top van ‘s werelds hoogste berg, maar overleed op de terugtocht.

Ongelukkig worden

De blog werd daardoor niet geplaatst, maar de nabestaanden krijgen zoveel steun door het verhaal, dat het nu toch is geplaatst. Arnold omschrijft hoe hij twijfelde tussen zijn passie – de bergen – of financiële zekerheid – hij had op dat moment een goede baan.

Het werden de bergen. Hij nam zijn besluit samen met zijn vriendin Jorieke op de bank. „Samen nemen we de opties nog één keer door. Wat is nou echt het allerergste dat kan gebeuren? Het antwoord is eigenlijk verrassend simpel. Ongelukkig worden. Slechter kan niet. Jorieke heeft het laatste zetje gegeven. Ik neem mijn besluit. Onomstotelijk.”

Dichter naar de rand

Bergen, zo schrijft Arnold, laten hem zien wat écht belangrijk is in het leven. „Zeker het verloop van mijn expedities doet mij beseffen hoe dichtbij sterfelijkheid kan zijn. Dichtbij genoeg om te beseffen dat er weinig tijd te verliezen (sic).”

Zijn werk „lukt niet meer", zo schrijft Arnold. „Ik zie er meer tegenop dan uitgedroogd beginnen aan de 22 uur durende topbeklimming van de Mount Everest. (…) Geluk vind je denk ik alleen als je iets met plezier doet.”

Volgens Arnold stond hij „schaakmat”, en kon hij niet anders dan een nieuwe expeditie beginnen. „Theo Maassen zei ooit treffend, als apenkooien het leukste is wat er bestaat, waarom doen we dat dan nooit meer? Ik vind bergen het mooiste wat er maar bestaat. Alles vind ik er; sportieve uitdaging, diepe emoties, fantastische natuur, antwoorden op al mijn vragen. Wat dichter naar de rand wordt het leven intenser, sprankelender en kleurrijker. Maar daarmee wordt de rest van de wereld automatisch een grijstint. Ben ik verslaafd?”

Vijfde poging

Arnold nam de volgende ochtend ontslag. Hij ging zijn grote droom achterna: de top van de Mount Everest bereiken. Vier keer eerder had hij het geprobeerd, en vier keer eerder haalde hij het niet. Hij overleefde in 2015 tenauwernood een zware aardbeving in Nepal, waardoor enorme lawines ontstonden. Een jaar daarvoor sneed een zware lawine de klimroute af. Arnold raakte in 2014 zwaar geblesseerd vlak voor hij aan de beklimming zou beginnen. En in 2012 kwam hij tot 250 meter van de top, maar met een gevoelstemperatuur van -65 moest hij de toppoging staken.

Dit jaar haalde Arnold wel de top. Het was een zware tocht: hij zou tien kilo van zijn lichaamsgewicht zijn verloren. Hij overleed de nacht erna in zijn slaap aan hoogteziekte.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Laatste blog overleden alpinist: Ben ik verslaafd?
Sluiten