Els Anker
Els Anker Nieuws 4 jun 2016
Leestijd: 2 minuten

‘Kwart zorgbestuurders boven Balkenendenorm’

Minstens 25 procent van de zorgbestuurders in Nederland verdient nog altijd boven de Balkenendenorm. Dat blijkt zaterdag uit de ActiZ50, een uittreksel van hoe de top van de ouderenzorg omgaat met het geld in de sector.

Het cijfer is ten opzichte van vorig jaar licht gedaald: toen betrof het nog een derde. Ondanks de daling noemt de vakbond FNV het „schrijnend” dat nog zoveel bestuurders boven de norm uitkomen. De bezuinigingen in de zorg spelen daar een belangrijke rol in.

Kwetsbaar

„Bestuurders hebben nog steeds een topinkomen, maar duizenden mensen in de thuiszorg en in de verpleeg- en verzorgingshuizen hebben hun baan verloren”, reageert Sarah Dobbe van FNV Zorg en Welzijn. „Ook verloren kwetsbare ouderen hun zorg en veel zorgmedewerkers die wel hun baan behielden, hebben wederom fors op hun arbeidsvoorwaarden moeten inleveren.”

Uit onderzoek van de FNV en het AD blijkt zaterdag dat minstens 17.000 vaste banen in de thuiszorg en ouderzorg het afgelopen jaar verloren zijn gegaan. Volgens werkgeversorganisatie Actiz is dat te wijten aan forse bezuinigingen van het kabinet, waardoor veel verzorgingstehuizen hun deuren moesten sluiten.

Verantwoord

„Wij begrijpen dat in deze tijden van hervormingen in de ouderen- en thuiszorg, bezuinigingen en ontslagen, er vragen kunnen zijn bij de hoogte van de salarissen van zorgbestuurders", aldus Actiz. „Die salarissen moeten vanuit maatschappelijk oogpunt verantwoord zijn."

„Het salaris van een bestuurder van een zorgorganisatie is de verantwoordelijkheid van de Raad van Toezicht van die zorgorganisatie. Daarin heeft ActiZ geen rol. Wij vinden het vanzelfsprekend dat je je aan de wet houdt en dat je transparant en aanspreekbaar bent op de gemaakte keuzes ten aanzien van het salaris van de bestuurder."

Zorggeld

Volgens de FNV worden de topsalarissen en de gouden handdrukken allemaal van het zorggeld betaald. De hoogste (ontslag)vergoeding werd betaald aan de voormalig directeur van de Zwolse zorginstelling Driezorg: de bestuurder kreeg een bedrag van 426.113 euro mee naar huis, ruim 5,5 keer zoveel als het maximum.

„Het is heel eenvoudig: geld voor de zorg moet naar de zorg”, aldus de FNV. „Het kan gewoon niet zo zijn dat er nog steeds topsalarissen worden verdiend, terwijl de zorg in verpleeghuizen en thuiszorg zo enorm onder druk staat.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Kwart zorgbestuurders boven Balkenendenorm’
Sluiten