Steven Musch
Steven Musch Nieuws 16 jun 2016
Leestijd: 1 minuut

Koningin Wilhelmina zat aan de drugs

Helemaal waus. Wie had dat ooit gedacht? Voormalig koningin Wilhelmina zat aan de drugs.

Volgens het nieuwe boek van historicus Marcel Verburg gebruikte Wilhelmina in oorlogstijd het medicijn pervetine, ook wel bekend als de drug crystal meth. Dat vertelde de historicus, die een boek schreef over de geschiedenis van het ministerie van Justitie in oorlogstijd, woensdagavond in EenVandaag.

Oorlog

Waarom de koningin het middel destijds gebruikte, is vooralsnog niet duidelijk. Met name omdat historici slechts toegang hebben tot het Koningshuisarchief tot 1934. Dat Wilhelmina voor haar ministers moeilijk was om mee te werken, was al langer bekend. Maar volgens Verburg had haar drugsgebruik waarschijnlijk invloed had op haar regeerstijl.

De koningin regeerde tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Londen, waar zij met ferme taal opriep tot verzet tegen Nazi-Duitsland. Toch maakte de koningin ook een aantal vreemde beslissingen en, zo bleek later, was zij voor haar ministers een ramp om mee te werken. Ze zou hen bijvoorbeeld vaak hebben afgesnauwd.

Crystal Meth

De drug crystal meth werd tijdens de oorlog ook wel gebruikt door soldaten. Het middel gaat namelijk vermoeidheid tegen, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat de gebruiker zijn remmingen verliest.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Koningin Wilhelmina zat aan de drugs
Sluiten