Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 28 jun 2016
Leestijd: 3 minuten

‘Kolven doe je maar in je eigen tijd’

Werkende vrouwen die borstvoeding geven, krijgen lang niet altijd waar ze recht op hebben. Een op de acht vrouwen zegt niet volledig betaald te krijgen voor de tijd die zij besteedt aan kolven onder werktijd, zo blijkt uit onderzoek van 24Baby.nl. Bijna 1700 moeders in loondienst die het afgelopen jaar borstvoeding gaven of dat nog doen, werden ondervraagd.

Overwerken door kolven

Kolven onder werktijd geldt volgens de Nederlandse wet als werktijd, die de werkgever moet uitbetalen. Kersverse moeders ervaren in de praktijk vaak dat zij wel mogen kolven onder werktijd, maar hun werktaken en de hoeveelheid werk blijven ongewijzigd. Of ze nu kolven of niet, het werk moet af. Wat resulteert in overwerk, onbetaald.

„In het begin was ik anderhalf uur onder werktijd bezig met kolven”, zegt Diana Wittendorp, docent aan een hogeschool. „In die tijd kon ik geen colleges voorbereiden of nakijken. Als ik dan ’s avonds na een werkdag thuiskwam, lag dat werk er nog.”

Bij de geboorte van haar eerste kind, zeven jaar geleden, hield Wittendorp haar mond. Werk dat bleef liggen, omdat ze kolfde, deed ze dan maar in haar eigen tijd. Toen ze vijf jaar geleden van haar tweede beviel, besloot ze de kolftijd aan te kaarten bij haar leidinggevende. „Ik heb de wet onder zijn neus gelegd. Er staat letterlijk dat kolftijd gezien moet worden als arbeidstijd. Dus als je onder werktijd kolft en de hoeveelheid werkuren hetzelfde blijft, zal je dus tijdelijk minder taken moeten hebben.”

Haar leidinggevende stemde hier niet mee in en Wittendorp liet het dan maar voor wat het was. „Ik had geen zin in een conflict”, blikt ze terug. „Maar toen ze vorig jaar beviel van haar derde kind besloot ze opnieuw voor haar recht op te komen. Met succes dit keer. „Ik had nu ook op andere afdelingen rondgevraagd, hoe het daar geregeld was. De ene moeder kreeg wel kolfuren, een ander niet. Het lag er maar net aan wie de leidinggevende was. Opnieuw ging ik het gesprek aan met mijn leidinggevende en dit keer kreeg ik gelijk. Mijn werktaken werden minder, zolang ik kolfde.”

Vakbond

Een hoop strijd, voor iets waar ze recht op heeft, stelt Wittendorp. Zij hoopt dan ook dat vakbonden zich inspannen om vrouwen en hun werkgevers bewust te maken van de wet.

Vakbond CNV Vakmensen heeft naar aanleiding van het 24Baby.nl-onderzoek een meldpunt geopend voor vrouwen die gekort zijn op hun salaris of moesten overwerken doordat zij kolfden onder werktijd.

De wet

Wat staat er in de wet?

– Een moeder mag onder werktijd melk afkolven, totdat het kind 9 maanden is.
– Het werk mag hiervoor zo vaak als nodig is, worden onderbroken, als het in totaal niet meer dan een kwart van de werktijd in beslag neemt.
– Deze tijd geldt als werktijd en de werkgever moet voor deze uren het loon doorbetalen. De werkgever mag de vrouw niet verplichten de kolftijd in te halen.
– Een werkgever moet er ook voor zorgen dat een vrouw kan kolven in een geschikte, afgesloten ruimte. Ook dit blijkt niet altijd een vanzelfsprekend recht voor een kersverse moeder. Twee van de tien moeders zeggen geen kolfruimte op werk te hebben (onderzoek 24Baby.nl).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.