Metro
Metro Nieuws 26 jun 2016 / 12:36 uur

‘Jongeren soms dupe van misstanden bij vakantiebaan’

Jongeren die een vakantiebaan hebben doen soms werk dat zij eigenlijk helemaal niet mogen doen, waarschuwde CNV zondag. De vakbond ontving de afgelopen weken meer dan tweehonderd mails en telefoontjes van jongeren en bezorgde ouders.

Het lijkt vooral in de uitzendbranche, horeca, detailhandel en land- en tuinbouw nogal eens mis te gaan. „Jongeren krijgen te weinig betaald, werken te lang of te laat of doen risicovolle werkzaamheden omdat de werkgever voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten", legt Piet Fortuin, de voorzitter van CNV Vakmensen, uit.

Leeftijdsgrenzen

Veel jongeren zijn zich er niet van bewust dat aan bepaalde soorten werk leeftijdsgrenzen verbonden zijn. Zo is het pas toegestaan om kranten te bezorgen als je vijftien jaar of ouder bent en mag dat pas na zes uur ’s ochtends. Ook mag je tot je achttiende niet met giftige stoffen werken of op een lawaaierige plek. En alleen jongeren van zestien jaar of ouder mogen in de bouw werken.

Leuk en veilig

„Of je nu werkt voor een vakantie, een mobieltje of om te sparen: een vakantiejob moet leuk én veilig zijn", vindt Semih Eski, de voorzitter van de jongerenafdeling van CNV. „Wij hebben onderzocht dat 41,6 procent geen informatie krijgt over veilig en gezond werken. Een vakantiejob is voor veel jongeren het eerste stapje op de arbeidsmarkt. Dan kun je nog niet verwachten dat ze al weten wat wel en niet mag."

Onderzoek

CNV roept jongeren die denken slachtoffer te zijn van dit soort misstanden op om dit te melden, zodat de bond werkgevers hierop kan aanspreken. Ook zal CNV de problemen doorgeven aan de Inspectie SZW, zodat er nader onderzoek gedaan kan worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Jongeren soms dupe van misstanden bij vakantiebaan’
Sluiten