Steven Musch
Steven Musch Nieuws 30 jun 2016 / 15:50 uur

IMF: Deutsche Bank gevaar voor wereldwijde economie

Deutsche Bank vormt volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de grootste bedreiging voor het mondiale financiële systeem. Dat maakte het IMF woensdag bekend in zijn jaarlijkse onderzoek naar de financiële sector.

Volgens het IMF vormt Deutsche Bank het grootste risico, mocht het op een gegeven moment weer misgaan in de bankensector. De banken die daarna een groot risico vormen zijn HSBC en Credit Suisse.

Desastreus voor de bankensector

Deutsche Bank zou zo erg verweven zijn met het wereldwijde financiële netwerk, dat een ineenstorting desastreus voor de banksector zou zijn. Hoewel er geen reden is voor paniek, verschijnt het rapport wel op een moment dat er als gevolg van de ‘Brexit’ opnieuw onrust is ontstaan in de bankenwereld. Afgelopen week was iedereen op de beurs namelijk in rep en roer en werden de aandelen van veel banken en verzekeraars massaal in de verkoop gegooid.

Lehman Brothers

De laatste keer dat er banken omvielen, was in 2008, door het faillissement van de Amerikaanse bank Lehman Brothers. Ook die bank was zo sterk verweven met het wereldwijde financiële netwerk dat het omvallen ervan zorgde voor een domino-effect, met als gevolg een wereldwijde financiële crisis.

De banken moesten met honderden miljarden gered worden en de laatste jaren hebben er veel hervormingen in de financiële sector plaatsgevonden, op nationaal, internationaal en Europees niveau. Volgens het IMF heeft dat dan ook veel effect gehad. „De veerkracht van de Duitse financiële sector is behoorlijk vergroot door grote hervormingen in de sector zelf”, schrijft het IMF. Toch waarschuwt de club dat de banken goed gemonitord moet worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
IMF: Deutsche Bank gevaar voor wereldwijde economie
Sluiten