Rens Oving
Rens Oving Nieuws 23 jun 2016 / 16:49 uur

Hoera! Nederland wordt een klein stukje groter

Geen soldaten, maar Limburgse ambtenaren hebben donderdag een nieuw stukje Nederland weten in te lijven.

In het zuidelijkste puntje van Limburg, langs de oevers van de Maas, werd donderdag een verdrag ondertekend tussen Belgische en Nederlandse gemeenten en provincies. Het Belgische Visé en het Nederlandse Eijsden-Margraten gaan drie stukjes grond uitwisselen. Hierdoor wordt Nederland maar liefst 10 hectare, zo’n 20 voetbalvelden, groter.

Ooit volgde de grens de rivier Maas. Maar de rivier werd in de jaren zestig rechtgetrokken waardoor drie eilandjes ontstonden. Presqu’île de L’ilal, Presqu’île Petit Gravier en Presqu’île d’Eijsden. De landtongen aan de Nederlandse kant van de rivier, L’ilal en d’Eijsden, bleven Belgisch, het eilandje aan de andere kant van het water, Petit Gravier, bleef Nederlands.

Grens nu

Dat was vooral onhandig voor de Belgische politie, die bijna nooit op de eilandjes kwam. Om er te komen moest de politie kilometers door Nederland omrijden. Vooral L’ilal, het grootste van de drie, werd zo een vrijplaats voor schimmige activiteiten. Drugsdealers, stropers, naaktlopers, cruisende homo’s en illegale feestgangers weten het stukje grond al jaren goed te vinden.

Grens straks

Toen de overlast de spuigaten uit begon te lopen, was het mooi geweest. Dat kon zo niet langer, vonden zowel de Belgen als de Nederlandse handhavers aan beide zijden van de rivier. Na lang onderhandelen is er nu dan eindelijk een akkoord. De Nederlands-Belgische grens wordt officieel verlegd en gaat zoals vanouds weer door de Maas lopen.

https://www.youtube.com/watch?v=UyPg3q5bMD8

Daarmee groeit het Nederlands grondgebied met ongeveer 10 hectare. Daar kunnen we verder niet zo heel veel mee. De schiereilandjes in de Maas zijn beschermd natuurgebied. Behalve het tegengaan van overlast, is er weinig mee gewonnen.

Nog even wachten

Het duurt overigens nog wel even voordat de definitieve grensverlegging plaatsvindt. De afspraken die de gemeenten en provincies met elkaar hebben gemaakt, moeten nog goedgekeurd worden door het Belgische en Nederlandse parlement.

Waarschijnlijk zullen de eilandjes begin 2017 echt van eigenaar wisselen.

Reageer op artikel:
Hoera! Nederland wordt een klein stukje groter
Sluiten